Nederland - 13 oktober 2020 - Beursbrink

‘Goud als hedge tegen inflatie in plaats van tegen marktschommelingen’

door STIJN

Tijdens de afgelopen maanden hebben beleggers en investeerders goud gebruikt tegen de dalende inflatie in plaats van tegen marktschommelingen. Het edelmetaal doet nu dus minder dienst als ‘safe haven’ om kapitaal veilig te stellen maar als middel om geld te beschermen tegen inflatieschommelingen. Dat heeft te maken met het beleid van de Federal Reserve want ook aandelen reageren soortgelijk op de beslissingen van de Fed.

Er is Russ Koesterich, portfolio manager voor BlackRock’s Global Allocation Fund, iets opgevallen. De goudmarkt is sterk gecorreleerd aan de aandelenmarkten. Normaalgezien maakt een stijging op de beurzen het gele edelmetaal minder aantrekkelijk terwijl een crash op de beurzen ervoor zorgt dat beleggers en investeerders hun toevlucht nemen tot de goudmarkt.

Dat zou volgens hem alles te maken hebben met het enorme soepele monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De acties van de Federal Reserve duwen zowel de goudprijzen als de aandelenkoersen hoger. Koesterich beweert dat goud de laatste tijd minder fungeert als veilige haven maar eerder als middel om de schommelingen van het inflatiecijfer te ‘counteren’.

This shift in correlations is not unusual for gold. In different economic environments, gold can behave very differently. One explanation for the recent change is that both gold and equities are increasingly reacting to a common factor: Federal Reserve policy.

Monetair beleid

Hij verwacht dat de goudprijzen de komende maanden zullen blijven stijgen gezien de Amerikaanse centrale bank heeft laten weten om vast te houden aan het soepele monetaire beleid voor een langere periode. De hoop dat de Amerikaanse politici alsnog overeenkomen over een extra stimuluspakket vóór de presidentsverkiezingen, heeft goud boven de 1.900 dollar geduwd.

Of het nu een ‘hedge’ is tegen een ongekend soepel monetair beleid van verschillende centrale banken of een veilige haven in tijden van verhoogde onzekerheid en onrust op de financiële markten, de goudmarkt heeft dit jaar een recordinvestering achter de rug tot nu toe.

Bronnen: Kitco

Foto: Michael Steinberg – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.