Nederland - 28 februari 2021 - Aandelen

Olieprijzen nemen een duik

door STIJN

De olieprijzen beleefden vrijdag hun slechtste handelsdag sinds de maand november vorig jaar. Dat heeft te maken met de Amerikaanse dollar die terug in waarde aan het stijgen is en de dreigende inflatie in de Verenigde Staten van Amerika. Ondanks de neerwaartse druk wisten de olieprijzen alsnog met 18 procent te stijgen in februari.

Het was op zich geen slechte week voor de oliemarkt echter beleefden de olieprijzen hun slechtste dag sinds november op de laatste handelsdag. De prijs voor een vat WTI crude daalde maar liefst met 2,94 procent. Tariq Zahir, managing director bij Tyche Capital Advisors LLC, verwacht dan ook dat het neerwaartse risico nu hoger is gezien de forse prijsstijging van de afgelopen maanden.

Prices have a little bit more risk to the downside from the recent run that we’ve seen. To continue going higher from here, demand has to come back pretty substantially.

De olieprijzen stijgen nu al enkele maanden omwille van verschillende factoren. Ten eerste is de OPEC+ al een ruime tijd inspanningen aan het leveren om de productieniveau terug te dringen. Hierdoor wordt het aanbod beter afgestemd op de vraag, die door COVID-19 sterk is gedaald.

En nu speelt het herstel van de wereldeconomie in de kaarten van de oliemarkt. In talrijke landen zijn ze begonnen met vaccineren en dus zijn er hoge verwachtingen dat het normale leven tegen de zomer kan terugkeren. Met andere woorden, de kans is groot dat de economische activiteiten de komende maanden zullen worden opgepikt en stijgen naar het pre-corona niveau.

Risico’s

Maar er zijn echter enkele factoren die druk uitoefenen op de oliemarkt. Op dit moment werken de stijgende inflatie en Amerikaanse dollar wat tegen. En men verwacht ook dat, eens de vraag naar olie aan het herstellen is, de OPEC+ opnieuw meer zal gaan produceren.

Bob Yawger, strateeg bij Mizuho Securities, is van mening dat de olieprijzen wat aan de hoge kant zijn. Volgens hem is een lichte correctie aanstaande en kunnen olieprijzen met 5 tot 7 dollar gaan dalen vanaf hun huidig prijsniveau. Op lange termijn is er volgens Yawger ruimte om te stijgen.

Bronnen: Worldoil

Foto: Arbyreed – Flickr – CC BY-NC 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.