Cryptoknallers - 4 januari 2023 - crypto
door VINCE

Deze crypto CEO’s verloren $116 miljard in 2022

2022 was een zwaar jaar voor alle markten, en al helemaal voor het volatiele crypto. De een verloor wat minder, de ander een stuk meer. De grote spelers die we in dit artikel behandelen behoren tot die tweede groep. Zij verloren samen een ongeëvenaard bedrag van maar liefst $116 miljard dit jaar!

De grote spelers die $116 miljard verloren

De ondergang van FTX was een passend einde aan een jaar van vermogensvernietiging in de cryptocurrency- en blockchain-sector. De economische schok na de pandemie, die leidde tot inflatie en stijgende rentetarieven, zoog kapitaal uit het speculatieve crypto-ecosysteem.

Prominente bedrijven implodeerden links en rechts. Van de Terra-ineenstorting van $40 miljard in mei, tot het crypto-hedgefonds Three Arrows (dat in juli failliet ging), tot de faillissementen van rentedragende kredietverstrekkers Voyager Digital, Celsius en BlockFi.

Bitcoin, de grootste cryptocurrency, is 65% gedaald ten opzichte van de piek van $69.000 in november 2021. Ondertussen is ongeveer $2 biljoen aan marktwaarde uit crypto gevlucht, naar veiligere havens.

Als gevolg hiervan hebben 17 van de rijkste investeerders en oprichters van crypto sinds maart samen naar schatting $116 miljard aan persoonlijk vermogen verloren, volgens schattingen van Forbes. Vijftien van hen hebben de afgelopen negen maanden meer dan de helft van hun fortuin verloren. Tien hebben hun miljardairstatus helemaal verloren. Zie de cijfers hieronder:

De FTX CEO’s naar $0

Wat natuurlijk direct opvalt zijn de twee grote mannen bij de crypto exchange FTX die al hun vermogen zijn verloren. De reden is voor de hand liggend , namelijk het instorten van FTX.

In januari 2022 had Sam Bankman-Fried alles op een rijtje. Zijn op de Bahama’s gevestigde FTX had $400 miljoen opgehaald bij durfkapitalisten tegen een waardering van $32 miljard. SBF was een aantal weken erna crypto’s op een na rijkste persoon, met een vermogen $24 miljard.

Nu is hij vrijwel blut, terwijl hij wacht op zijn proces. Zijn huidige vermogen zal vast niet letterlijk op $0 neerkomen, maar vergeleken bij wat het was zal het voor hem zeker als $0 aanvoelen.

Gary Wang, de andere medeoprichter van FTX (die een pleidooi-overeenkomst sloot met de SEC), heeft ook zijn fortuin dat ooit werd geschat op $ 5,9 miljard, zien verdwijnen.

De derde persoon wiens vermogen naar $0 ging: Barry Silbert

Barry Silbert, hoofd van het crypto-conglomeraat Digital Currency Group, vormt de kern van de besmetting van de cryptomarkt. Een van de belangrijkste activa van DCG, Genesis Global Capital, is schuldeisers ten minste $ 1,8 miljard verschuldigd, volgens een bron die bekend is met de zaak (en zoals Reuters voor het eerst meldde).

Bovendien zit DCG opgezadeld met schulden. Het nam een schuld van $1,1 miljard over van Genesis, die voortkwam uit een slechte lening die Genesis had verstrekt aan het inmiddels failliete Three Arrows hedgefonds. Afzonderlijk is DCG nog eens $575 miljoen verschuldigd aan Genesis, die in mei moet worden betaald. DCG is ook $350 miljoen verschuldigd aan investeringsmaatschappij Elridge als Genesis ten onder gaat, meldde de Financial Times.

Om het hoofd boven water te houden, zal Silbert waarschijnlijk extern kapitaal moeten aantrekken of zijn DCG-crypto-imperium moeten ontmantelen. Dat imperium omvat ongeveer 200 investeringen in cryptofirma’s en tokens.

Forbes schat dat de waarde van de uitstaande schulden van DCG groter is dan de reële marktwaarde van Silbert’s activa in de huidige marktomgeving. DCG kan ook moeite hebben om illiquide weddenschappen te ontlasten. Om deze redenen schat Forbes de huidige waarde van Silbert’s belang van 40% in DCG op ongeveer $0. In maart was dit nog $3,2 miljard waard.

Changpeng Zhao grootste verliezer: -$60,5 miljard vermogensdaling

De man die het meeste verloor in 2022 is de CEO van handelsplatform Binance, Changpeng Zhao (ook wel bekend als CZ). Hij heeft een geschat belang van 70% in Binance, dat momenteel wordt gewaardeerd aan ‘slechts’ $4,5 miljard. In maart was dit nog zo’n 65 miljard dollar!

CZ hielp de ondergang van FTX in gang te zetten op 6 november toen hij tweette dat Binance zijn resterende FTT, de native cryptocurrency van FTX, zou verkopen. Dat veroorzaakte een run op de schatkist van FTX toen klanten zich haastten om hun geld op te nemen, maar ontdekten dat het weg was. FTX ging een paar dagen later failliet.

Hiermee was de concurrent weg maar moet hij nu wel de gevolgen onder ogen zien. CZ wordt ook geconfronteerd met toenemende scepsis over gecentraliseerde uitwisselingen en lopende onderzoeken naar hem en zijn bedrijf door autoriteiten in Europa en de Verenigde Staten wegens beschuldigingen van het faciliteren van witwassen van geld en andere financiële misdaden.

In de afgelopen weken heeft CZ geprobeerd Binance-gebruikers gerust te stellen dat hun crypto-stortingen volledig worden ondersteund, door o.a. “bewijs van reserves”-rapporten te produceren. Men bekritiseerde het echter op onvoldoende bewijs en het bedrijf dat deze publiceerde, Mazars, heeft sindsdien zijn werk met cryptobedrijven onderbroken. Dat draagt bij aan de onzekerheid rond de financiën van Binance en de toekomst van de beurs.

Toch verklaarde CZ in een webinar op 23 december, dat Binance achter de schermen absoluut niet in de problemen zit:

We are quite a unique organization, we don’t have loans from any other organizations. We will prove all the FUD [fear, uncertainty and doubt] is wrong.

——

Lees ook deze artikelen:

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Cryptoknallers

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Cryptoknallers

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.