Nederland - 29 september 2016 - Beursblik
door MICHIEL RIETVELD

BNY Mellon: De Japanse markt is erg aantrekkelijk

Japanse aandelenindices lieten een gemengd beeld in augustus zien. De TOPIX Total Return index noteerde een groei van 0,51%, terwijl de Russell Nomura Small Cap-index 3,2% daalde.

De lagere groeiverwachting van de wereldeconomie, de vertroebelde economische vooruitzichten voor de Europese economie na de uitslag va het Britse EU-referendum en de sterk gestegen yen dit jaar hebben onvermijdelijk geresulteerd in een neerwaartse bijstelling van de winstverwachtingen voor Japanse bedrijven.

Aantrekkelijke vooruitzichten Japanse markt

De Japanse beurs heeft deze veranderingen de afgelopen weerspiegeld, meent Mizuki Kashima, Head of Japanese Equity Investments van BNY Mellon Investment Management.

schermafbeelding-2016-09-29-om-16-28-11Echter, Kashima gelooft dat de vooruitzichten voor de Japanse aandelenmarkt op de middellange termijn aantrekkelijk zijn aangezien de Japanse binnenlandse economie zich in een zeldzame overgangsfase bevindt, waarin een verschuiving plaatsvindt van krimp naar expansie.

De Japanse aandelen sell-off van dit jaar is grotendeels te wijten aan externe factoren en elke vertraging van de wereldeconomie zal ook Japan treffen, maar het fundament van de Japanse economie is stevig genoeg om dergelijke turbulentie te weerstaan. In tegenstelling tot het beeld dat men van Japan heeft is het land niet afhankelijk van de export. Slechts 15% van het BBP is export-gerelateerd en dat is lager dan de meeste landen in Azië of Europa. pakt de lagere olieprijs positief uit voor de bedrijfswinsten in het algemeen.

Kashima meent dat premier Abe en de Bank of Japan zich zullen inzetten om ervoor te zorgen dat het economisch herstel doorzet, de deflatie beëindigt en Japan weer op een groeipad wordt gezet. Eind september 2015 werd fase 2 van het Abenomics herstelprogramma afgekondigd, dat zich richt op een stijging van 20% van het nominale BBP in het begin van het volgende decennium.

Het programma zal ook het probleem van de krimpende Japanse bevolking aanpakken door de vruchtbaarheid te verhogen van 1,4 naar 1,8. Het is voor het eerst in vele decennia dat de overheid een top-down macro-economisch beleidsdoel heeft aangekondigd. Deze positieve ontwikkeling lijkt niet te zijn verwerkt op de financiële markten, omdat in deze turbulente periode er vooral veel aandacht is voor de korte termijn.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.