Nederland - 7 september 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak hoger gesloten na rentebesluit ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent tot 518,83 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

De handelsdag werd volledig gedomineerd door het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de daarop volgende toelichting van voorzitter Mario Draghi. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus leverde dit niks nieuws op. De centrale bank handhaafde zoals verwacht zijn monetair beleid en ook de forward guidance was ongewijzigd, waarbij de verwijzing dat het opkoopprogramma van obligaties indien nodig kan worden verhoogd en verlengd, van kracht bleef.

De belangrijkste uitkomst is volgens Schutte dat Draghi heeft aangegeven dat het merendeel van de besluiten over het monetair beleid tijdens de beleidsvergadering in oktober genomen zal worden, “wat tevens ruimte laat voor de beleidsvergadering in december”, aldus de beleggingsadviseur. Tweede punt van betekenis is volgens Schutte opmerking van Draghi dat een “aanzienlijk accommoderend beleid” voorlopig nog steeds nodig is.

Hoewel de details vandaag nog ontbraken, zijn de intenties volgens econoom Carsten Brzeski van ING meer dan duidelijk. “Een erg soepele tapering zonder de rentes te verhogen en met zo min mogelijk stijging van de euro als mogelijk”, aldus de econoom.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de inflatie in Nederland in augustus licht is aangetrokken. De consumentenprijzen stegen op jaarbasis met 1,4 procent.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de economie in de eurozone in het tweede kwartaal op jaarbasis is gegroeid met 2,3 procent, een fractie meer dan de 2,2 procent die eerder werd geraamd. Op kwartaalbasis groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,6 procent.

Uit Duitsland kwam het nieuws dat de industrie in juli evenveel heeft geproduceerd als in juni. In mei was nog sprake van een daling van 1,1 procent.

Uit de Verenigde Staten kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is gestegen met 62.000 tot 298.000 stuks.

Daarnaast zijn de arbeidskosten in Amerika in het tweede kwartaal minder hard opgelopen dan verwacht, terwijl de productiviteit juist iets sterker toenam. De arbeidskosten stegen ten opzichte van het eerste kwartaal met 0,2 procent. De arbeidsproductiviteit nam met 1,5 procent toe.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een october-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 49,00 dollar, terwijl een november-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 54,07 dollar. Zoals verwacht stegen de olievoorraden door de problemen die orkaan Harvey veroorzaakte.

De euro/dollar noteerde op 1,2028. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1940 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1917 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,1 procent, gevolgd door ASML met een winst van 1,6 procent. KPN was van de hoofdfondsen de sterkste daler met een verlies van 0,7 procent.

Altice daalde 0,3 procent. Persbureau Reuters meldde woensdagavond dat de Franse kabelaar 70 miljard dollar wil lenen om een eventuele overname van het Amerikaanse Charter Communications te kunnen financieren. Bankiers zouden volgens de bronnen aan de schuldfinanciering werken.

Unilever heeft het Britse kruidentheemerk Pukka Herbs gekocht. Financiële details werden niet vermeld. Het aandeel won 0,3 procent.

In de AMX ging  BE Semiconductor Industries aan kop. Besi won 4,3 procent, na een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. Het koersdoel werd verhoogd van 46,00 naar 55,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analisten van Kepler Cheuvreux wezen op beter dan voorziene cijfers over het tweede kwartaal en een dito outlook voor het lopende derde kwartaal. Het beurshuis verhoogde de winstverwachting per aandeel Besi voor dit jaar met bijna 30 procent.

Ook Grandvision had een goede dag en steeg 2,9 procent in beurswaarde.

Aandelen ASM International stegen 2,0 procent nadat ASM Pacific Technologies, waar ASMI een belang van 34,3 procent in heeft, een aandeleninkoopprogramma aankondigde van 780 miljoen Hong Kong dollar.

OCI verloor 0,5 procent. Op woensdag schreef het aandeel nog liefst 12,3 procent bij na publicatie van de halfjaarcijfers. Deutsche Bank sprak van zwakke operationele prestaties, hoewel de volumegroei wel sterk was en een verdere versnelling te verwachten valt. TKH Group daalde 1,2 procent.

ASR Nederland verloor het meest. Het aandeel koerste 2,0 procent lager, nadat UBS het aandeel op de verkooplijst zette met een koersdoel van 27,50 euro. Het aandeel heeft volgens de Zwitserse bank een mooie rally achter de rug.

In de AScX ging KAS Bank aan kop met een winst van 2,8 procent. Vrijdag opent de bank de boeken over de eerste jaarhelft. Heijmans won 1,9 procent. Probiodrug was met een verlies van 2,4 procent de sterkste daler.

Stern Groep steeg 0,6 procent, na een koersdoelverlaging van 30,00 naar 27,00 euro door NIBC. Wel werd de koopaanbeveling gehandhaafd. Analist Edwin de Jong verlaagde het koersdoel en zijn winsttaxatie voor 2018 naar aanleiding van de recent verschenen teleurstellende halfjaarcijfers.

Oranjewoud noteerde 0,9 procent hoger, na halfjaarcijfers, waaruit bleek dat het concern in de eerste zes maanden van het jaar een verlies heeft weten om te buigen in een nettowinst. Het moederbedrijf van Antea Group en Strukton boekte een licht hogere omzet.

Lavide sloot vlak, nadat het concern tijdens de bava toestemming kreeg voor de overname van GastVrij Nederland.

Van Lanschot Kempen verloor 1,1 procent. Het Nederlandse beurshuis Kempen stelt volgens De Tijd een analistenteam samen om vanuit Antwerpen Belgische aandelen te volgen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.462,34 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.