Nederland - 24 maart 2023 - Aandelen
door STIJN

Aandeel Deutsche Bank in vrije val

Het aandeel van Deutsche Bank is vrijdag op een bepaald moment met 13 procent gekelderd en is deze maand al één vijfde van zijn waarde verloren. De recente daling zou te maken hebben met een piek in credit default swaps door aanhoudende zorgen binnen de Europese banksector. 

Credit default swaps, een vorm van verzekering voor de obligatiehouders van een bedrijf tegen wanbetaling, stegen donderdagnacht van 142 basispunten van 173 basispunten. Deze forse stijging deed beleggers schrikken en duwden het aandeel van Deutsche Bank de dieperik in met als gevolg een daling van maar liefst 13 procent. Eén van de zwaarste dalingen van de afgelopen jaren.

De noodredding van Credit Suisse door UBS, in de nasleep van het faillissement van het Amerikaanse Silicon Valley Bank, heeft geleid tot besmettingsbezorgdheid op de markten. Deze bezorgdheid werd woensdag versterkt door een zoveelste renteverhoging van de Federal Reserve.

Risico’s

Financiële regelgevers en overheden hebben de afgelopen weken maatregelen genomen om de besmettingsrisico’s voor andere banken en sectoren in te dammen. Moody’s verwacht dat de inspanningen hun vruchten zullen afwerpen, echter blijven de risico’s in deze fragiele markt groot.

“There is a risk that policymakers will be unable to curtail the current turmoil without longer-lasting and potentially severe repercussions within and beyond the banking sector.”

Moody’s waarschuwt dat de centrale banken in de Verenigde Staten, Europa en het Verenigd Koninkrijk maar beter voorzichtig te werk gaan. Het verhogen van de rentes temidden een ‘bankencrisis’ werkt nog meer problemen in de hand. Als er een recessie komt, dan zullen er nog meer financiële instellingen gaan spartelen om het hoofd boven water te houden.

Bronnen: Ellioth Smith – CBNC

Foto: Can Pac Swire – FlickrCC BY-NC 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.