Nederland - 19 juli 2022 - crypto
door SVEN VAN GASSE

Crypto’s geheime wapen: 7 teams die het bouwen

De cryptomarkt wordt steeds meer mainstream en wordt geaccepteerd door een groeiend aantal bedrijven. Toch heeft de sector nog een heuse weg af te leggen voordat het volledig ingebakken zit. De Zero-Knowledge Proof technologie is hiervoor een onmisbare schakel. Hier zeven bedrijven die de technologie uitbouwen.

Wat is de Zero-Knowledge Proof technologie?

Zero-Knowledge Proof (ZKP) technologie betekent letterlijk vertaalt iets bewijzen zonder kennis te geven. Dat klinkt onmogelijk, want om iets te bewijzen moet je toch met informatie over iets komen? Met de ZKP technologie is dat niet het geval.

Als gevolg is de technologie ideaal geschikt voor het valideren van berekeningen en privacy. Anno 21e eeuw zijn dit twee bijzonder grote markten. Met name dankzij crypto. Blockchains zijn namelijk systemen waar een groot aantal computers constant berekeningen moeten valideren. Ook is alles op een blockchain transparant. Dat heeft grote voordelen, maar niet altijd. De ZK-tech kan dus ook privacy op een blockchain bieden.

ZKP technologie is interessant in privacy toepassingen op de blockchain en ook voor layer-2 netwerken aan blockchains. Ook wel rollups genoemd. Met privacy kunnen blockchains een stuk interessanter worden voor bedrijven. Dankzij layer-2s kunnen transacties op een veel hoger tempo worden doorgezet. Zodat blockchains veel grotere economieën kunnen huisvesten.

Bedrijven die volop werken aan ZKP

Starkware

Starkware lost naar eigen zeggen de inherente problemen van blockchains op namelijk schaalbaarheid en privacy. Het bedrijf gebruikt “wiskunde op hoog niveau” om schaalbare oplossingen te ontwikkelen die blockchain gebruikers een veilige en snelle ervaring bieden.

Beleggers lijken de visie van Starkware te smaken. Het bedrijf heeft reeds $100 miljoen opgehaald tegen een waardering van $8 miljard, waardoor Starkware het waardevolste bedrijf uit de lijst is.

Matter Labs

Matter Labs is een bedrijf dat schaalt op de Ethereum blockchain. Het probeert met hun technologie de mainstream adoptie van publieke blockchains mogelijk te maken. Hun missie is om de financiële revolutie te versnellen.

Matter Labs heeft zkSync gecreëerd. Dit product is sinds de zomer van 2020 in productie, met een groeiend gebruik. Het maakt cryptobetalingen goedkoper en sneller.

Tot nu toe heeft Matter Labs $50 miljoen opgehaald bij beleggers. Het bedrijf wordt gewaardeerd op zo’n $2 miljard.

Polygon

Polygon is een groot blockchain platform, dat als sidechain naast Ethereum werkt. Achter de schermen bouwt Polygon verschillende ZKP oplossingen en heeft hier honderden miljoenen dollars in geïnvesteerd. Polygon werkt aan: Polygon Zero, Hermez 2.0, Miden en Nightfall.

Polygon’s token heeft een waardering van $5,6 miljard.

Mina

Mina is een layer-1 blockchain waarin ZKP zitten ingebakken. Hierdoor is de blockchain zeer compact. Wat wil zeggen dat het ook voor kleinere devices is te downloaden. Daarnaast heeft het dankzij ZKP privacy oplossingen.

Mina heeft een eigen token, MINA. Deze heeft een vrije marktwaarde van $427 miljoen.

Aztec

Aztec Network is het eerste smart contract platform met standaard privacy dat beveiligd wordt door Ethereum. De unieke infrastructuur zorgt ervoor dat de transacties op het platform buiten het oog van nieuwsgierigen wordt gehouden.

Hiernaast laat Aztec gebruikers toe om toegang te krijgen tot hun favoriete layer 1 apps. Het bedrijf zorgt ervoor dat dit sneller en goedkoper kan, dan voorheen het geval was.

Aztec heeft tot nu toe $17,2 miljoen opgehaald. De waardering is niet publiek bekend.

Scroll

Scroll is een nieuwe layer-2 oplossing met als doel het bieden van onbeperkte schaalbaarheid, bliksemsnelle bevestigingslatentie, volledige decentralisatie, en vertrouwensloze privacy. Het doet dit door voort te bouwen op zk-Rollup en gedistribueerde systemen met hoge prestaties buiten de keten.

Scroll heeft reeds zo’n $30 miljoen opgehaald, tegen een onbekende waardering.

Aleo

Aleo is het eerste platform dat volledig private toepassingen biedt. Het bereikt dit door gebruik te maken van gedecentraliseerde systemen en ZK om gebruikersgegevens op het web te beschermen.

Het platform biedt toolkits voor Windows, Linux en macOS. Hiermee kunnen gebruikers makkelijk toepassingen schrijven, implementeren en delen.

Scroll heeft middels enkele financieringsrondes $200 miljoen opgehaald. Het bedrijf wordt gewaardeerd op $1,45 miljard.

Bron: Twitter


Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.