Americas - 15 augustus 2019 - Beursblik

Consument houdt Wall Street op de been

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street bleef donderdag dichtbij huis, nadat positieve cijfers over het bestedingsgedrag van de Amerikaanse consument zorgen wegnamen over een dreigende recessie. Verliezen voor Cisco en Walgreens Boots wogen op tegen winsten voor WalMart en Visa.

De S&P 500 index was vrijwel ongewijzigd. De Dow Jones-index was vlak en de Nasdaq 0,2 procent lager

De nieuwste cijfers voor de detailhandelsverkopen laten zien dat de consumentenbestedingen, die twee derde van de Amerikaanse economie uitmaken, een pijler van binnenlandse groei blijven, terwijl andere delen van de economie haperen en de vooruitzichten voor de overzeese handel steeds duisterder worden.

Sterke resultaten van retailreus Walmart droegen bij aan het optimisme, in aanloop naar het belangrijke koopseizoen voor de feestdagen. Ook cijfers van J.C. Penney werden goed ontvangen.

“We zijn nog steeds ver verwijderd van een recessie die ertoe kan leiden dat de consument minder spendeert en de economische vertraging zou versnellen zei analist Terry Sandven van US Bank. “Inflatie is geen probleem, rente is laag en de winst groeit in gematigd tempo, dus de achtergrond voor een stijging van aandelen blijft gunstig.”

Terwijl de winkels goed blijven draaien, geldt dat niet voor de signalen uit de industrie, die last blijft hebben van tegenwind vanuit de wereldhandel.

Zwakke economische cijfers uit Duitsland en China baarden zorgen. Een omineus teken was de omkering van de rentecurve tussen tweejarige en tienjarige Amerikaanse staatsleningen. Dit gebeurde niet sinds 2007 en belooft te eindigen in een recessie.

De futures zagen voorbeurs eerdere winsten vervliegen, nadat China zei tegenmaatregelen te overwegen na de Amerikaanse verhogingen van importtarieven op Chinese producten.

Donald Trump suggereerde een “persoonlijk ontmoeting” met de Chinese president Xi Jinping om de escalerende crisis in Hong Kong te bespreken en waarschuwde dat Beijing “humaan’ moet reageren op de protesten als het een handelsovereenkomst wil luiten.

Een reeks Amerikaanse macro-economische cijfers liet zien dat de Amerikaanse economie het goed blijft doen, ondanks sombere krantenkoppen, stelde David Madden van CMC Markets. De bedrijvigheid in de regio Phildadelphia daalde in augustus, terwijl de Empire State index juist steeg. De industriële productie daalde vorige maand, terwijl de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in juni gelijk bleven en het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers deze maand licht steeg. De arbeidskosten en productiviteit stegen in het tweede kwartaal, evenals de steunaanvragen van afgelopen week. De detailhandelsverkopen stegen in juli harder dan verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,1148. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1144 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1138 op de borden.

Olie noteerde donderdag 1,8 procent lager op 54,22 euro.

Bedrijfsnieuws

WalMart steeg 4 procent, na beter dan verwachte tweedekwartaalresultaten. Voor het fiscale boekjaar 2020 voorziet de retailgigant een licht lagere tot licht hogere aangepaste winst per aandeel.

Cisco Systems noteerde in de elektronische handel voorbeurs 9 procent lager, nadat het netwerkbedrijf woensdag nabeurs een licht hoger dan verwachte aangepaste nettowinst rapporteerde, terwijl de omzet het afgelopen kwartaal in lijn met de verwachtingen was. De verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen licht tegen.

NVIDIA publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde 1,6 procent lager.

Alibaba steeg 1,8 procent. De Chinese e-commerce gigant rapporteerde vooreurs over zijn fiscale eerste kwartaal beter dan verwachte resultaten.

JC Penney heeft het afgelopen kwartaal  een verlies geboekt van 0,18 dollar per aandeel op een omzet van 2,51 miljard dollar, terwijl analisten rekenden op een verlies van 0,31 dollar per aandeel op een omzet van 2,64 miljard dollar. Het aandeel steeg voorbeurs 16,7 procent.

Amazon.com eindigde vlak, na het nieuws dat Berkshire Hathaway, het investeringsvekikel van Warren Buffett, zijn belang in de online retailer heeft vergroot.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel