België - 17 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Wereldhandel onder druk: aandelenkoersen het slachtoffer?

Sommige marktparticipanten vrezen dat de afbouw van de wereldhandel en de groeiende afkeer van nieuwe handelsverdragen de bedrijfswinsten zullen ondermijnen en op de beurzen zullen wegen. Dat staat vandaag in The Wall Street Journal te lezen.

Amerikaanse aandelenprijzen hebben de voorbije 30 jaar een flinke boost gekregen van de groeiende wereldhandel en het vrijere verkeer van kapitaal. Deze factoren hebben de economische groei ondersteund en bedrijven toegelaten nieuwe markten te betreden en kosten te besparen dankzij schaalvergroting. De S&P 500 is sinds oktober 1986 volgens FactSet vernegenvoudigd.

Maar nu zit de vrees erin dat het feest op zijn einde loopt. “We geloven dat globalisering haar piek heeft bereikt,” zegt Marino Valensise, hoofd van het multi-assets team van Barings. “En de aandelenmarkt zal dit niet leuk vinden. We zijn van plan om de zogenaamde globaliseringspremie, de waarde die globalisering toevoegt aan aandelen, helemaal te schrappen in onze vooruitzichten voor de komende 10 jaar.”

De globaliseringspremie zorgde ervoor dat Amerikaanse aandelen een veel hogere waardering meekrijgen dan zonder toename van de wereldhandel .

Aandelenwaarderingen kregen begin de jaren ’90 een duw in de rug na de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog toen de wereldhandel boomde. Daarna steeg de gemiddelde k/w tot astronomische hoogtes omdat men dacht dat de exponentiële groei van de wereldhandel en het vrij verkeer van goederen, diensten en kapitaal voor enorme economische groei ging zorgen.

world-trade

Weg van aandelen

MSCI, gekend voor zijn indices, schat dat wanneer protectionisme en oplopende begrotingstekorten de komende twee jaar flink zouden toenemen, Amerikaanse aandelen 17% zouden verliezen en Europese beurzen zelfs 20%. Dit zou immers volgens MSCI leiden tot stagflatie (een combinatie van hoge inflatie en lagere groei.

Volgens de WHO zal de wereldgroei dit jaar de traagste groei kennen sinds 2007. En sommige vrezen dat dit gevolgen zal hebben voor de bedrijfswinsten. Een hele resem bedrijven, van scheepvaartondernemingen tot producenten van allerhande, hebben al aangegeven dat vertragende handel en toegenomen protectionisme mogelijk op de winsten zullen wegen.

Barings onderstreept dat onder invloed van de tanende wereldhandel het aandelen van bedrijven die het meest van de globalisering hebben geprofiteerd, links laat liggen. De instelling verschuift naar obligaties omdat die een aantrekkelijkere waardering hebben dan de Amerikaanse aandelenmarkten en minder zullen afzien van geopolitieke strubbelingen.

Andere beleggers suggereren dan weer dat ze multinationals verkopen en opteren voor nationale kampioenen zoals Chinese internetbedrijven en Latijns-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Bron: The WSJ

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.