Azie - 11 september 2019 - Azië

‘China zal de handelsoorlog winnen’

door RAJA SPEET

China zal de handelsoorlog met de Verenigde Staten winnen, en uiteindelijk onafhankelijk zijn van de Amerikaanse technologie, in de komende 7 jaar nog. Tenminste dat gelooft David Roche, directeur bij Independent Strategy.

De handelsoorlog die nu al voor langere tijd gaande is tussen de twee machtsblokken is niet een simpel conflict, volgens Roche. De handelsoorlog is het symbool voor een grotere verschuiving die gaande is in de wereld. Een verschuiving van een opkomende macht en een neergaande macht.

Het gaat niet alleen over handel. Het gaat om technologie, het gaat over de vrije stroom van ideeën, en het zal spoedig gaan over de vrije stroom van personen… Het is dus een zeer breed conflict, en zal niet snel verdwijnen.

Volgens Roche zullen de handelsgesprekken in oktober dan ook geen einde maken aan het conflict tussen beide landen. De huidige situatie zal nog lang blijven, concludeerde de strateeg.

Onafhankelijkheid van cruciale producten

China werd gezien als de fabriek van de wereld, maar was wel altijd afhankelijk van Amerikaanse technologie. Van belangrijke producten, zoals chips en software. Maar ook van modems en vliegtuigmotors.

Maar dit is aan het veranderen. China wordt minder afhankelijk van cruciale Amerikaanse producten. En in de komende 7 jaar zal China zelfs helemaal onafhankelijk zijn van de nu nog superieure Amerikaanse technologie. Zo zei Roche:

China zal de Verenigde Staten nooit meer vertrouwen en zal technologische onafhankelijkheid bereiken binnen 7 jaar.

Af te zien aan halfgeleidersector

Een voorbeeld van de opkomende Chinese technologie is de eigen chipindustrie. Het initiatief van China ‘Made in China 2025’ heeft onder andere als doel om in 2020 40 procent van zijn halfgeleiders zelf te ontwikkelen. In 2025 moet dat zelfs 70 procent zijn.

Nu ontwikkelt China slechts 16 procent van zijn halfgeleiders zelf, volgens een in februari verschenen rapport van het Center for Strategic and International Studies.

Geloof je dat Azië, en in het bijzonder China, over 10 jaar een groter deel van de wereldeconomie voor hun rekening zullen nemen? Met het Azië Rapport speel je optimaal in op de Aziatische opkomst.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Azie

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.