Nederland - 8 augustus 2020 - Beursbrink

China heeft geen intentie om ’tweede USA’ te worden

door STIJN

China heeft geen ambitie en intentie om de wereldmacht te grijpen en de Verenigde Staten van Amerika als ‘hoofdrolspeler’. Dat zei Chinees topdiplomaat en minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi tijdens een interview met Xinhua News Agency. Zijn commentaar kwam er nadat al enige tijd geruchten de ronde doen dat China de plaats van de Verenigde Staten zou innemen op het wereldtoneel. Wang Yi ontkracht dit en hoopt op verzoening.

De relatie tussen Washington en Peking is al een ruime tijd vertroebeld. Erger zelfs, sinds enkele maanden is het alleen maar verslechterd. Chinees top diplomaat en minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi wijst de Verenigde Staten met de vinger. Hij is er van overtuigd dat de Amerikanen een nieuwe koude oorlog willen beginnen en dat de hele wereld hieronder lijdt.

Tijdens een interview met het persbureau Xinhua benadrukte Wang dat het huidige China geen communistisch land meer is maar dat ze niet van plan zijn om een tweede USA te worden.

We have no intention of becoming another United States. China does not export ideology, and never interferes in other countries’ internal affairs.

Toch zijn de Amerikanen er vrij zeker van, China heeft plannen om de Verenigde Staten van de troon te stoten als grootste wereldmacht. Zelfs staatssecretaris Mike Pompeo en nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien waarschuwen voor de verborgen agenda van China.

‘Pestgedrag’

Maar Peking heeft herhaaldelijk gezegd dat dit niet hun bedoeling is. In hun ogen proberen de Amerikanen te voorkomen dat China groeit en meer invloed krijgt op het wereldtoneel. Wang zei dat de betrekkingen tussen de twee landen voor de grootste uitdaging staan sinds de oprichting van diplomatieke banden en gaf de USA de schuld van die verslechtering.

The root cause is that some American politicians who are biased against and hostile to China are using their power to smear China with fabrications and impede normal ties with China under various pretexts.

Wang noemt het gedrag van de Amerikanen ‘pestgedrag’. Naar zijn mening viseert Washington China veel te hard in een poging om het land ‘onderuit te halen’. De Amerikanen zouden ook al menig wat internationale regels voor eerlijke hebben geschonden terwijl China een voorstander is van het internationale systeem.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikrepo

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.