Nederland - 28 juli 2022
door RAJA SPEET

CEO belangrijkste koperspeler: huidige prijs onhoudbaar

Vorige week kwam Freeport met cijfers, de belangrijkste koperspeler ter wereld. Het commentaar van de CEO was bijzonder.

Met een huidige koperprijs van $3.30 wordt er geen ontwikkeling gedaan. Geen Greenfield (wanneer een bedrijf vanaf 0 alles ontwikkelt) en ook geen brownfield (wanneer een bedrijf een bestaande faciliteit leaset of koopt).

Richard Adkerson, gaf tijdens het vragenuurtje van analisten aan dat: ‘de huidige koperprijs onhoudbaar is’, tenzij de economie voor langere tijd instort.

De vraag naar koper is er zeker, de voorraden zijn historisch laag, leveringen zijn onzeker door onrust in Zuid-Amerika en er zijn maar weinig projecten in de pijplijn die nieuw aanbod op de markt kunnen brengen. Eigenlijk allemaal goede redenen voor hogere koperprijzen.

De realiteit is echter dat de prijs voor koper met zo’n 30% is gedaald.

Waarom staat de koperprijs lager?

Inflatieangst, recessieangst, Chinese lockdowns en problemen in de vastgoedsector hebben voor lagere prijzen gezorgd.

De anticiperende houding van beleggers staat hier haaks op de huidige marktsituatie: veel vraag, weinig aanbod. Een daling van koper impliceert eigenlijk dat er minder vraag is, meer aanbod. En dat de prijzen hierdoor aanpassen. Dat zou je dan normaliter ook moeten zien aan de voorraden, die zouden stijgen in zo’n omgeving.

Vandaag de dag zien we dat de koperprijs met 30% in elkaar is gekukeld en de voorraden juist zijn afgenomen. Zie ook het onderstaande interview met Adkerson:

De meest belangrijke info uit het interview, uit monde van Adkerson:

‘Dit is de derde daling die we hebben gezien in de afgelopen 15 jaar. Er zijn altijd snelle herstelperiodes geweest in de vorige drie dalingen en wij hebben hier altijd mee kunnen navigeren.

Wat nu zo verschilt, is de grote disconnect tussen de financiele markten en de fysieke markten. De lagere prijzen zijn anticiperend, waarbij mensen verwachten dat het slechter zal worden, maar in onze business zijn ze nog helemaal niet slechter geworden.

Onze dagelijkse operaties zijn precies hetzelfde als toen koper rond de $5 noteerde. Als er een globale recessie komt, of we stagflatie krijgen, dan zijn de huidige prijzen gerechtvaardigd. Maar als de toekomst er ook maar iets beter uit ziet dan nu verwacht, pas op – de markt is namelijk echt heel krap’.

Hoe wij de kopersituatie interpreteren

Beleggers gokken er op dat we een volgende 2008 krijgen. In de grondstoffenmarkt heeft dat zich vertaald naar lagere prijzen. Dat is op zich niet zo gek. Markten kijken altijd vooruit en de lagere grondstofprijzen zijn een direct gevolg van beleggers die binnen een halfjaar een stevige recessie verwachten.

Maar wat wel zo bijzonder is: de voorraden van koper zijn al laag. Waarom zijn die niet omhooggeschoten? Dat komt omdat in de fysieke wereld, er helemaal geen sprake is van een tweede 2008. De vraag is nog steeds fors en de markt is heel krap.

En daar komt onze base case weer om de hoek kijken: wij zijn heel positief op koper. De vraag naar het metaal is fors, de voorraden zijn laag en de productie gaat aan deze prijzen echt niet omhoog, want mijnbouwbedrijven kunnen dat aan de huidige prijs helemaal niet verantwoorden.

Als CEO van een kopermijnbedrijf, kan je maar beter aandelen van je eigen bedrijf inkopen (want die zijn nu giga cheap gewaardeerd) dan nieuwe koperprojecten opstarten.


Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.