Nederland - 13 februari 2023 - Beursbrink
door STIJN

Kopermarkt staat op punt te ‘shiften’

Volgens Al Chu, Lead Portfolio Manager bij BNY Mellon, zal de vraag naar koper op lange termijn gaan veranderen gezien de wereldwijde inspanningen om de ecologische voetafdruk te verminderen. Koper wordt veel gebruikt in elektrische apparatuur en industriële machines en wordt beschouwd als een belangrijke indicator van de wereldeconomie.

Het kende een sterke jaarstart als gevolg van een zwakkere dollar en de verwachtingen van investeerders dat de vraag vanuit China zou gaan toenemen. Er zijn echter problemen met de levering op korte termijn, zoals protesten in Peru, dat 10 procent van de wereldwijde kopervoorraad levert. Koperfutures zijn de afgelopen weken echter gedaald.

Chu is vooral benieuwd naar de vraag naar koper op lange termijn gezien de energietranstitie. Koper is nodig om elektriciteit te transporteren in alle vormen van hernieuwbare energie. Daarnaast wees Chu op de afnemende kwaliteit van koper in de afgelopen 20 jaar en de moeilijkheden om mijnbouwprojecten van de grond te krijgen.

Copper is used as a construction metal for wiring for building, wiring for machinery and what not, but if we look at the decarbonization net zero energy transition trend, copper is the new oil.

Stijging

Hij verwacht dat de prijs van koper zal blijven stijgen totdat het aanbod toeneemt door meer mijnbouw of secundaire markten en koperrecycling worden opgevoerd. Hij benadrukt ook het enorme ‘politieke kapitaal’ dat wordt geïnvesteerd in de groene transformatie die ten goede zal komen aan industriële metalen zoals koper, aluminium en lithium.

Morgan Stanley is van mening dat de kopermijnaandelen te hard zijn gestegen door de stijging van de koperprijzen, maar dat het sentiment en aanbodrisico’s de sector op korte termijn hoger zouden kunnen drijven.

Ole Hansen van Saxo Bank merkte ook de verwachte toename van de vraag uit China op en gelooft dat koper zich zal vestigen in een bereik tussen 3,75 dollar en 4,75 dollar voordat het uiteindelijk hoger zal gaan om een nieuw record te bereiken. Grondstoffenbeleggers, wees dus op uw hoede.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Pikrepo

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.