Nederland - 27 september 2021 - Beursbrink

Brent olie nadert 80 dollar per vat

door STIJN

De olieprijzen zitten stevig in de lift, op het moment van schrijven noteert de Brent crude aan 79 dollar per vat en de WTI crude aan 75 dollar per vat. De maakt nu al de vijfde positieve handelsdag op rij waardoor de olieprijzen hun hoogste niveau sinds oktober 2018 naderen. De oorzaak hiervoor ligt bij een stijgende vraag en een dalend aanbod.

Het sentiment op de oliemarkt zit goed, de olieprijzen zijn nu al vijf dagen op rij aan het stijgen. De Brent crude noteert bijna aan 80 dollar per vat en gaat vermoedelijk nog wel een stukje hoger. Er zijn namelijk twee factoren die de olieprijzen de hoogte injagen, namelijk het versoepelen van de coronamaatregelen wereldwijd en het krimpen van het aanbod.

Zakenbank Goldman Sachs heeft hun koersdoel met 10 dollar verhoogd naar 90 dollar per vat, voor Brent weliswaar. De vraag naar olie gaat volgens hen toenemen omdat steeds meer landen hun coronamaatregelen aan het versoepelen zijn. Daarenboven zijn de Amerikaanse olievoorraden harder aan het dalen dan men had voorspeld, een goede combinatie voor de oliemarkt.

While we have long held a bullish oil view, the current global supply-demand deficit is larger than we expected, with the recovery in global demand from the Delta impact even faster than our above-consensus forecast and with global supply remaining short of our below consensus forecasts.

Factoren

De OPEC+ wordt een beetje verrast door de sterke stijging van de vraag naar olie. Ze hebben moeilijkheden om de productieniveau’s op te krikken omwille van de lage investeringen en de uitgestelde onderhoudsbeurten die veroorzaakt worden door de coronapandemie.

Als dat nog niet voldoende ondersteuning is voor de oliemarkt, heb je ook nog de stijgende gasprijzen. Volgens olie-analist Stephen Brennock gaat dit ervoor zorgen dat bedrijven en particulieren op zoek zullen gaan naar alternatieven, en dan zou olie de meest valabele optie zijn.

Bronnen: Noah Browning – Reuters

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.