True Value - 2 december 2019 - Beursbrink

BNP Paribas rekent op aanhoudende mooie beurs

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN) De economische groei van de grootste economieën zal in 2020 verder vertragen. Dit stelden hoofdeconoom Koen De Leus en hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis in hun macro-economische vooruitzichten voor 2020.

Volgens De Leus en Gijsels zijn Europa, China en Amerika slachtoffers van “de deglobaliseringsschok die voortvloeit uit het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump”.

Rentebesluiten 

De Leus verwacht nog eens twee renteverlagingen in de VS in 2020, terwijl in Europa “de manoeuvreerruimte op monetair vlak nagenoeg opgebruikt is”. Volgens De Leus moet voor de Europese economie naar een andere methode worden gezicht dan een nog lagere rente.

De Leus benadrukt dat er verschillende elementen zijn die een expansief fiscaal beleid in Europa steunen. “Ten eerste is de reële rente in de meeste Europese landen negatief. […] Ten tweede is de timing perfect”, meent de econoom.

“Het positieve groei-effect van overheidsinvesteringen is veel groter wanneer de centrale banken de rente niet verhogen”, aldus De Leus. En de Europese Centrale Bank heeft al duidelijk gemaakt dat het de komende jaren de rente niet zal verhogen.

En de beurzen?

Volgens Gijsels is 2019 op beursgebied “een grand cru-jaar” geweest.

“De verliezen van een zeer moeilijke tweede jaarhelft van 2018 werden meer dan goedgemaakt. Het is zeer belangrijk de enorme impact van de acties van de centrale banken te onderkennen, met uiteraard de Federal Reserve op kop, op de voet gevolgd door de Europese Centrale Bank”, aldus de strateeg.

Gijsels meent dat de renteverlagingen van de Fed, samen met het wegebben van de geopolitieke onzekerheden zoals de handelsoorlogen en de Brexit “de markt vleugels hebben gegeven”.

Volgens de strateeg zullen er ook in 2020 “enkele mooie beursmomenten” komen, mits er geen recessie komt en het monetaire beleid soepel blijft.

Gijsels benadrukt dat er nog veel geld aan de zijlijn staat, en dat de Amerikaanse president Donald Trump alles doet om een recessie te vermijden in 2020. “Als dat lukt, kan er een stierenmarkt ontstaan die niet alleen de langste, maar mogelijk ook de sterkste in de financiële geschiedenis zal worden.” Daar komt volgens Gijsels nog eens bij dat beleggers zeker nog niet euforisch zijn. En dat is iets wat men niet vaak ziet bij langetermijntoppen.

Verder verwacht BNP Paribas Fortis ook dat hét thema voor 2020 mogelijk uit een onverwachte hoek komt. Daarmee verwijst de bank naar de oproep van voormalige ECB-voorzitter Mario Draghi en aan diens huidige voorzitter Christine Lagarde voor meer overheidsinvesteringen. “We zouden dus wel eens aan de vooravond van een paradigm shift kunnen staan, waarbij fiscale stimuli het monetaire verhaal gaan aanvullen”.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws True Value

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit True Value

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.