Nieuwe broker op onze radar: Bitpanda review [2022]

De meeste brokers zijn bij ons bekend. Toch komen we soms nog nieuwe tegen. Onlangs was dat het geval bij Bitpanda. Het cryptoplatform heeft verschillende features die redelijk uniek zijn. Reden dat ik zelf bij de broker blijf plakken en je in deze blog mijn ervaringen met Bitpanda deel.

Eerder hebben we al eens een blog geschreven over de 5 beste Nederlandse cryptobrokers. Hier testten ik en Sven op gemak, kosten, aanbod, service en extra’s. Dat gaan we bij Bitpanda weer doen.

Het platform is overigens niet Nederlands, maar komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. Nu hoef je gelukkig geen Duits te spreken. Met (gebrekkig) Engels kom je er ook. Mocht je echt per se een Nederlandse partij willen, dan check deze eerdere blog even.

Bitpanda heeft positief verrast

  • Gemak: in letterlijk 10 minuten had ik een geverifieerd account en 3 minuten later kocht ik bitcoins.
  • Kosten: 1,49% per transactie. Niet goedkoop, hoewel je via Bitpanda Pro stukken goedkoper kan handelen.
  • Aanbod: +200 verschillende crypto’s en de mogelijkheid om in aandelen, metalen en ETFs te investeren.
  • Service: dit is het minpunt. Er is geen livechat. Wel kan je vragen altijd stellen via het vragenformulier.
  • Extra’s: verschillende activa, automatisch (crypto)sparen, verschillende betaalmethoden, meerdere staking mogelijkheden, geavanceerd tradingsplatform met lage fees, eigen token en betaalkaart.

Bitpanda wil de grootste broker van Europa worden. Een ambitieus doel, wat je dan meestal met een korreltje zout neemt. Alleen dat veranderde bij mij toen ik de broker daadwerkelijk ging gebruiken. Los van het feit dat de gebruikservaring goed is, kom je niet vaak tegen dat je op één plek in crypto, aandelen, metalen en ETFs kan investeren. Echt duizenden verschillende activa. Zelfs palladium, platinum of een mandje van Pakistaanse aandelen (mocht je dat willen).

Voor verschillende beleggers kan dat al een reden zijn om voor een platform te gaan. Ik behoud m’n account hier bijvoorbeeld, omdat ik via Bitpanda ook makkelijk in aandelen of metalen kan gaan, mocht ik dat willen in te toekomst (zit zelf 100% in crypto).

Een andere reden om voor het platform te gaan (die meestal wordt onderschat) is automatisch sparen. Wanneer je net begint met beleggen en geen kapitaal hebt, maar wel iedere maand iets kan missen, dan moet je deze tool eigenlijk gebruiken. Bitpanda zal dan iedere week/maand (of wat jij wilt) een bedrag van je bankrekening afschrijven en vervolgens automatisch Bitcoin, Ethereum of een andere activa naar keuze aankopen.

Mocht je nu voor 50% in Ethereum en voor 50% in Bitcoin willen investeren, dan kan je simpel weg twee verschillende spaarplannen opzetten. Bijvoorbeeld iedere maand 50 euro in ETH en 50 euro in BTC.

Daarnaast heb je meerdere staking mogelijkheden op het platform. Alleen jammer genoeg niet voor Ethereum. Wel in een vijftien tal andere crypto’s.

Als minpunten zie ik de transactiekosten. Die zijn niet goedkoop. Alleen mocht je echt meer willen gaan handelen, dan kan je altijd nog gebruik maken van het Pro platform. In plaats van 1,49% betaal je daar 0,1% voor limietorders en 0,15% voor marktorders.

Ook is de service een stuk minder dan bij verschillende Nederlandse brokers. Bij Bitpanda heb je bijvoorbeeld geen livechat of telefonische hulplijn. Maar goed, het platform is wel voorzien van een hoop helpartikels (die je met de Google Translate extensie altijd gemakkelijk kan vertalen). Mocht je er echt niet uitkomen, dan kan je altijd nog een hulpformulier invullen.

Ervaring met de broker

Een account aanmaken werkt hetzelfde als bij andere brokers. Vul enkele basisgegevens in, vragen over je werk/inkomen en accepteer een mailtje ter verificatie. Verifieer nog eens via SMS en upload een selfie en een foto van je ID-bewijs. Gelukkig kan je deze foto’s gewoon via je telefoon maken door op je PC een QR-code te scannen.

In letterlijk 10 minuten had ik een geverifieerd account:

Geld storten

Dan is het een kwestie van geldstorten. Als Nederlander wil je daarvoor het liefst iDeal gebruiken en als Belg Bancontact. Bitpanda heeft een andere, vergelijkbare optie. Namelijk Sofort. Ik heb deze gebruikt en het werkt ongeveer hetzelfde als iDeal. Je kan gewoon met je bankierenapp betalen en je geld staat in een minuut op je account.

In het geval je voor de automatisch sparenfunctie gaat, zal je jouw IBAN-nummer moeten opgeven. In het overzicht zal je Bitpanda dan toelaten om iedere periode geld van je account af te schrijven.

Tot slot kan je via de WITHDRAW EUR knop altijd weer geld over laten schrijven naar je privé rekening.

Bitcoin kopen en transactiekosten

Als je dan crypto wil gaan kopen, klik je logischerwijs op de BUY knop. Je kan dan op je gewenste activa zoeken.

Wat even wennen is, is dat de koers van iedere activa hoger uit zal vallen dan de huidige marktprijs. Daar keek ik even raar van op. Alleen het blijkt dat de koopkoers op Bitpanda de fee van 1,49% meerekent. Op zich kan dat best handig zijn voor administratieve doeleinden.

Als je de fees echt te hoog vindt, kan je altijd je fondsen overzetten naar je Bitpanda Pro account. Hier betaal je 0,1% – 0,15% per order. Dit account hoef je niet opnieuw aan te maken. Wel zijn de fondsen tussen de normale Bitpanda en de Pro versie zijn gescheiden. Je kan gratis en gemakkelijk fondsen overzetten.

BEST Token

Een interessante feature, die je wel vaker bij de grotere brokers tegenkomt, is een eigen token. Ook wel een CEX (centralised exchange) token genoemd. Bij Bitpanda heet deze de BEST token. Dit kan je zien als een intern loyaliteitssysteem. BEST geeft je dus verschillende voordelen in het platform. Daarnaast koopt Bitpanda met een deel van de handelsinkomsten BEST tokens op en vernietigd de tokens daarna. Op die manier wordt het aanbod steeds kleiner en heeft het een goed schaarste mechanisme.

Mocht je nu echt veel actief zijn op een platform, dan kan zo’n token interessant zijn. De voordelen van de token, zijn in de onderstaande tabel te zien:

Verschillende staking mogelijkheden

Tot slot nog even de staking mogelijkheden bij Bitpanda op een rijtje. In het geval je één van de vijftien crypto’s hebt, is het aan te raden deze te staken. Op deze manier zijn ze productief en je kan ze ieder moment van de dag weer ontstaken en verkopen.

 Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden. 

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.