Hoe volg je crypto rendementen op verschillende brokers en de blockchain?

Het mooie aan crypto is dat rendementen héél hard kunnen gaan. Minder mooi is alleen dat deze rendementen vaak moeilijk te volgen zijn. Daarom geef ik je in dit artikel enkele tools waarmee je het overzicht beter kan bewaren.

In crypto zijn je bezittingen gefragmenteerd

Wie in aandelen investeert bewaart vaak makkelijk het overzicht van z’n beleggingen. Meestal heb je één of twee brokeraccounts, die je investeringen per positie mooi in kaart brengen.

In de cryptomarkt kom je niet weg met twee brokeraccounts. Tenminste niet als je wil yield farmen (het dividendbeleggen van crypto) of nog onontdekte juweeltjes op wil pikken (gaat voornamelijk via de blockchain).

Voor crypto brokers zit ik bijvoorbeeld bij Kraken, Coinbase, Coinlist, Binance (2 keer) en OKEx. Want brokers hebben een verschillend aanbod cryptomunten. Dan heb ik nog enkele Metamask accounts en enkele hardware wallets. De posities op de wallets staan dan verdeeld over meerdere chains: Ethereum, Binance Smart Chain en Polygon. Het kan zo een hele opgave zijn om een precies overzicht te bewaren van de investeringen…

Enkele tools die helpen:

CoinStats

Met CoinStats haal je een manager in huis die al je crypto bezittingen van je broker accounts en wallets op één plaats zet. Dit is dus heel erg handig als je crypto brokers en wallets combineert.

De tool is heel makkelijk te gebruiken. Zie de interface hieronder:

De pagina begint leeg, maar door op de oranje ‘Add Portfolio’ knop te klikken, kom je in een overzichtje waar je heel eenvoudig je wallet of brokeraccount kan importeren. Slechts een kwestie van je wallet adres plakken en/of een API key aanmaken in je broker en deze plakken in Coinstats.

Het grote voordeel aan Coinstats is dat je uit veel verschillende bronnen informatie kan halen. Van je eigen beheerde wallets (Bitcoin, Ethereum en Binance Smart Chain) tot alle centrale brokers.

Daarnaast is het fijn dat je niets hoeft te betalen. Pas als je meer dan 10 brokers of wallets wil gaan volgen, hoef je een pro pakket te nemen (kosten 3,49 dollar per maand).

Het nadeel aan Coinstats is alleen dat het geen staking posities leest. Yield farmers, waaronder ik, zullen dus een veel lagere waarde van de portefeuille zien dan werkelijk het geval is. Als je aan het staken bent, zal je er dus andere tools bij moeten gebruiken.

Zerion en DeBank

Wie aan het staken is op Ethereum, Binance Smart Chain of Polygon, kan eens Zerion of DeBank proberen. Deze tools tracken je wallets, maar ook de stakes die je wallets hebben.

Ik heb geen voorkeur bij deze tools. Ze doen allebei ongeveer het zelfde. Je begint steeds met het verbinden van je wallet en vervolgens lezen de apps je bezittingen. Ze geven het alleen in een andere user interface weer.

Zerion ziet er bijvoorbeeld zo uit:

En DeBank ziet er zo uit:

Zerion heeft als voordeel dat het meerdere wallets bij elkaar kan optellen. DeBank is aan de andere kant beter omdat het over het algemeen meer staking posities leest. En nieuwe yield farms vaak sneller toevoegt.

Dan komen we meteen op het nadeel van beide tools. We gebruiken ze om yield farms (of staking posities, hoe je het ook wil noemen) te volgen naast de bezittingen in je wallet. De crypto industrie gaat alleen zo snel, dat ook DeBank en Zerion niet het volledige overzicht weer kunnen geven.

Het kan zijn dat er yield farms zijn, die de trackers (nog) niet weergeven, maar waar jij wel eigenaar van bent.

Etherscan

Mocht je het vermoeden hebben dat Zerion of DeBank niet al jouw posities volgen, dan kan je dit altijd even checken via Etherscan.com. Etherscan laat altijd alle bezittingen in je wallet zien, hoe nieuw de token ook mag zijn. Daarnaast kan je hier altijd je volledige transactiegeschiedenis terugvinden. Bijvoorbeeld tokens die je een keer naar een yield farming contract hebt gestuurd en nu niet meer in je wallet staan.

In deze video laat ik je zien hoe Etherscan werkt:

Good old Excel

Omdat ook Zerion en DeBank niet altijd up-to-date zijn, kan Excel heel erg handig zijn om je bezittingen en rendement te volgen. Tenminste als je actief bezig bent op de blockchain.

Rendement exact volgen voor de crypto belegger kan dus zeker meer werk zijn. Toch is het ook in dit geval: werken wordt beloond.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.