Nederland - 13 december 2021 - Banksector

HSBC en Wells Fargo gebruiken blockchain

door STIJN

Zakenbanken HSBC en Wells Fargo gaan mee met hun tijd. Decennialang hebben deze banken uitsluitend gebruik gemaakt van CLS (continuous linked settlement), een systeem dat wordt aangeraden door centrale banken omwille van veiligheidsredenen. Maar vanaf maandag gaan ze blockchain technologie gebruiken om betalingen naar elkaar te doen. 

Een gewaagde zet, alleszins eentje die mee is met zijn tijd. Zakenbanken HSBC en Wells Fargo gaan het over een andere boeg gooien inzake internationale betalingen naar elkaar. Jarenlang maken ze gebruik van een systeem dat gereguleerd wordt door de Amerikaanse centrale bank, namelijk CLS.

Maar vanaf maandag wordt dit systeem buitenspel gezet omdat beide banken gebruik zullen maken van het FX Everywhere platform. Dit is een platform van HSBC op basis van blockchain technologie. Inderdaad, hetzelfde systeem dat gebruikt wordt bij cryptomunten.

Omschakeling

Mark Jones van Wells Fargo zei dat het de eerste keer zou zijn dat blockchain-technologie wordt gebruikt om internationale betalingen af te handelen. Jones bevestigde ook dat ze CLS niet meer zullen gebruiken. Beide banken hopen om ook andere banken warm te krijgen voor deze methode.

We believe this will be the first step of many utilising transformative technology across our industry in the years ahead.

Het CLS-systeem moet ervoor zorgen dat internationale betalingen binnen de drie dagen volmaakt zijn. Met blockchain technologie kan dit veel sneller waardoor het volgens HSBC en Wells Fargo een logische keuze is om over te schakelen. Op deze manier hebben beide banken real-time transparantie inzake betalingen met dollars, sterling, euro en Canadese dollars.

Bronnen: Eva Szalay en Philip Stafford – CNBC

Foto: Håkan Dahlström – FlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.