Amerikaanse banken mogen bijna zaken doen met cannabisbedrijven

Het is best bijzonder. Momenteel is de cannabissector in Amerika een van de snelst groeiende sectoren in het land. Met meer dan 120.000 werknemers, die dagelijks met het groene goud bezig zijn. Momenteel is het zelfs al zo, dat ongeveer 2/3e van de Amerikaanse bevolking, woont in een staat met een legaal cannabisbeleid (in welke vorm dan ook).

Medische marihuana is in 30 staten legaal en het recreatieve ‘adult use’ is in 10 staten toegestaan.

Voor 2019 wordt nog steeds een enorme groei verwacht, waarbij de omzet van de totale cannabisindustrie richting de 17 miljard zal stijgen. En laten we er dan vooral bij stilstaan, dat we een paar jaar geleden nog een omzet hadden van 400 miljoen dollar.

Het merendeel van de verwachte groei in de sector, zal komen door Amerikaanse consumenten.

Toch zijn wij al die jaren niet echt fan geweest van Amerikaanse cannabisbedrijven. De reden daarvoor is al vaker uitgelegd, maar nog even de korte CEO-samenvatting: het is op landelijk niveau nog steeds illegaal, waardoor je als cannasbedrijf tegen heel veel problemen aanloopt. Daardoor zien wij het als een stuk kansrijker, om te beleggen in Canadese cannabisbedrijven.

Dat is ook een van de redenen, dat wij in onze Marihuana Handleiding ook uitsluitend hebben gekeken naar Canadese bedrijven. Natuurlijk kan dat veranderen en dan zullen wij ook onze visie herzien.

Banken en cannabis

Goed. Stel je nu eens voor dat je de CEO van een bank bent. Je hebt net gezien dat deze sector enorm groeit en aangezien jij – als CEO – ook een fantastische eindejaarsbonus wilt scoren, is het geen slecht idee om eens te kijken of je in de cannabissector wat kan ondersteunen. Van leningen tot het accepteren van betalingen. Stuk voor stuk diensten, waar je als bank heel goed aan kan verdienen.

Behalve dan, dat Amerikaanse banken dat niet mogen. Cannabis is immers illegaal op federaal niveau.

Dat is niet alleen jammer voor de bonussen van bankiers. Het is nog veel pijnlijker voor cannabisondernemers. Die moeten namelijk:

  • Voornamelijk betalingen in cash accepteren
  • Terwijl die cash niet bij een bank kan worden ondergebracht
  • Geen toegang tot leningen, waardoor cannabisbedrijven vaak gigantische hoeveelheden aandelen uit moeten geven om geld op te halen (iets wat gelukkig heel goed lukt)

Even los van de veiligheidsmaatregelen die cannabisbedrijven moeten nemen om die grote hoeveelheden cash veilig te stellen, vormt het natuurlijk een groot probleem als je niet normaal toegang kan krijgen tot het bancaire systeem.

Gelukkig komt daar verandering in.

SAFE Banking Act

Niet zo heel lang geleden, is de Secure and Fair Enforcement (SAFE) Banking Act door de ‘House Financial Services Committee’ goedgekeurd. Met steun van zowel de republikeinen als de democraten.

In het wetsvoorstel wordt het voor financiële instellingen mogelijk om zaken te doen met cannabisbedrijven. Heel kort door de bocht: het voorstel voorziet in bescherming voor banken en bankiers op federaal niveau, waardoor ze niet gestraft worden voor het leveren van diensten aan marihuanaondernemers.

Tassen met cash voor de belasting

Dat klink natuurlijk als een vrij logische stap, maar vergis je niet: dit is voor cannabisbedrijven een serieuze aangelegenheid, die ze in staat stelt om veel meer te groeien.

Begin februari was er bijvoorbeeld vrij veel commotie omtrent de State Bank Northwest. Deze bank wou geen zaken meer doen met een nutsbedrijf, omdat het nutsbedrijf levert aan cannasbisbedrijven. En omdat de bank geen zin had in de extra compliance en juridische risico’s, kan er zelfs geen zaken worden gedaan met toeleveranciers.

Maar het betekent ook dat medewerkers, veel lastiger een hypotheek kunnen krijgen. Want hoe keur je een lening goed, die wordt uitgegeven aan iemand die de wet breekt door cannabis te verkopen?

En wat te denken van ondernemers die met tassen vol cash de belasting betalen? Het is nu pure noodzaak.

Bijna goedgekeurd

Daarom is het zeer goed nieuws, dat de wet er waarschijnlijk zal komen. Op dit moment moet het nog langs het Huis van afgevaardigden, al verwachten we hier niet zo veel bijzonderheden. De democraten hebben het ‘Huis’ pas nog gewonnen namelijk.

En alleen al met oog op Uncle Sam, lijkt het ons een klare zaak dat de wet er door komt: ook de belastingdienst zit niet te wachten op zakken met geld, maar ontvangt dat toch liever via de bankrekening.

Natuurlijk is de uitslag niet gegarandeerd, en we houden het dan ook stevig in de gaten. Maar alle vooruitzichten zien er goed uit. Wat direct zou betekenen dat Amerikaanse cannabisbedrijven weer een stukje dichterbij een infrastructuur komen zoals in Canada, waardoor ze voor beleggers ook aantrekkelijker worden.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.