Alles Over Bitcoin Ordinals (NFTs & BRC-20)

Bitcoin Ordinals zijn de laatste technologische trend op de Bitcoin blockchain. Als je denkt dat je Bitcoin alleen kan gebruiken voor het versturen van bitcoins, dan heb je het mis! Want dankzij de Ordinal technologie is het mogelijk om NFTs en tokens op Bitcoin te maken en versturen, zoals je dat op de Ethereum blockchain ook kan. In dit artikel leggen we je alles uit over Ordinals. Zo ook hoe je het kan gebruiken in jouw voordeel.

Premium

Wat zijn Ordinals?

Ordinals is een nieuwe Bitcoin technologie die data kan schrijven in de Bitcoin blockchain. Deze data kunnen digitale activa vertegenwoordigen op de blockchain. Je kan bijvoorbeeld afbeeldingen op de Bitcoin blockchain plaatsen, die Bitcoin NFTs kunnen vertegenwoordigen. Aan de andere kant kan de data ook computercode zijn, die bijvoorbeeld nieuwe tokens op Bitcoin kan creëren.

Het proces maakt gebruik van slimme contracten om deze complexere handelingen efficiënter te beheren en tegelijkertijd privacy te waarborgen en kosten laag te houden. Dit is mogelijk gemaakt door de Bitcoin Taproot-upgrade.

Kortom, je kan een Ordinal dus een beetje zien als de creatie van tokens op Ethereum, maar dan in een andere omgeving. De Bitcoin Ordinal omgeving is in vergelijking met Ethereum een stuk simpeler, in de zin dat het minder uitgebreid is.

De betekenis van een Ordinal wordt daarom vergeleken met NFT’s (non-fungible tokens), aangezien ze unieke eigenschappen hebben en gebruikt kunnen worden voor diverse toepassingen, zoals kunst of verzamelobjecten.

Natuurlijk kunnen de toepassingen nog uitbreiden, want we staan nog aan het begin van de Bitcoin Ordinals. De technologie bestaat pas sinds eind 2022.

Bekijk hier de explosiefste selectie crypto’s in de markt

Bitcoin BRC-20 standaard

BRC-20 tokens zijn op Bitcoin gebaseerde fungibele tokens die zijn ontwikkeld met behulp van Ordinals. Deze tokens werden geïnspireerd door de ERC-20 tokenstandaard op Ethereum en bestaan nu ongeveer twee maanden.

De eerste BRC-20 token, ORDI, heeft een marktkapitalisatie van $400 miljoen en is genoteerd op grote beurzen zoals Crypto.com en Gate.io. Andere BRC-20 tokens zoals PEPE, MEME, PIZA en DOMO zijn ook in opkomst.

BRC-20 tokens hebben nu al een aanzienlijke impact op de Bitcoin blockchain, omdat het de activiteit verhoogd. De totale marktkapitalisatie is bijna $1 miljard

Bitcoin BRC21 standaard

De BRC-20 slechts een paar maanden oud. Maar nu al zien we dat de Bitcoin BRC21 standaard wordt ontwikkeld. Met deze Bitcoin tokens kun je eenvoudig gedecentraliseerde, cross-chain tokens maken. Dit creëert nieuwe mogelijkheden voor stablecoins en betalingsprotocollen op Bitcoin.

BRC-21

De technologie biedt een volledig gedecentraliseerde methode om cross-chain activa te creëren en in te wisselen van/naar Bitcoin. Je zou bijvoorbeeld Ethereum ERC20 tokens naar Bitcoin kunnen versturen of Bitcoin tokens op Ethereum kunnen gebruiken. Dat vergroot de kans op massale adoptie.

Naast Ethereum zou deze standaard ook gebruikt moeten kunnen worden om andere activa zoals, DOT en SOL op Bitcoin te vertegenwoordigen

Daarnaast wordt ook gedacht aan het verhandelen. Volgens de auteurs van de tokenstandaard moet het ook mogelijk zijn om de tokens te verhandelen op decentrale beurzen op Bitcoin.

Statistieken van Bitcoin Ordinals

De technologie achter Ordinals heeft zich snel ontwikkeld, met dagelijkse inscriptierecords die in april 2023 de pan uit rezen. Dat kunnen we zien op de volgende grafiek van Dune.

We kunnen dus zien dat eerder dit jaar Bitcoin NFTs een stuk populairder waren. Zie de zwarte gedeeltes. Maar sinds april zien we dat vooral Bitcoin BRC20 tokens populair zijn en enorm hard zijn gestegen, tot 400.000 inscripties per dag!

Hoe koop je BRC-20 tokens?

Om BRC-20 tokens te kopen, moet je eerst een wallet aanmaken die geschikt is voor het ontvangen en beheren van deze tokens.

Vervolgens kun je BRC-20 tokens kopen op verschillende centrale of decentrale cryptocurrency handelsplatforms.  bitcoin of andere cryptocurrencies in te wisselen voor de gewenste BRC-20 token.

#1 Maak een wallet aan

Een wallet aanmaken klinkt moeilijker dan het is. Het is zo gepiept met de volgende stappen:

 1. Ga naar unisat.io, Download Chrome Store-extensie, Voeg toe aan Chrome
 2. “Maak een nieuwe wallet aan”, Voer een wachtwoord in en bevestig uw wachtwoord
 3. Kopieer uw geheime herstelfrase naar een Word-document dat niet verbonden is met de cloud en vink “Opgeslagen geheime herstelfrase” aan
 4. Klik onder Adrestype op Taproot en ga verder
 5. Kopieer uw adres “bc…..” en stort wat BTC op uw account.

De wallet ziet er als volgt uit:

Koop BRC-20 tokens

Zodra je wallet is aangemaakt, ben je klaar om BRC-20 tokens te kopen en toe te voegen aan jouw digitale schatkist.

Om BRC-20 tokens te kopen, volg je eenvoudig deze stappen:

 1. Ga naar ordinalswallet.com/brc20 en selecteer de gewenste token
 2. Klik op ‘Nu kopen’ en bevestig je wachtwoord
 3. Bevestig de transactie (tx) door nogmaals op ‘Nu kopen’ te klikken

Gratis BRC-20 tokens

Bij sommige tokens is het mogelijk om ze gratis munt te slaan. Dat kan met de volgende stappen:

 1. Ga naar unisat.io/brc20, klik op de header “In Progress”
 2. Zoek naar tokens die nog niet zijn gemint en klik erop
 3. Klik op “Direct minten”, “aantal keren om te minten” en vervolgens “Volgende”
 4. Dien de transactie in en betaal deze met je wallet

Zelf Bitcoin tokens maken

Net zoals op Ethereum is het voor iedereen mogelijk om Bitcoin tokens te creëeren. Dankzij verschillende websites, is het token creatieproces eenvoudig en stelt je in staat om unieke tokenfuncties en aanpasbare tokenkenmerken toe te voegen.

Hieronder het creatieproces in het kort:

 1. Ga naar unisat.io/inscribe
 2. Klik op BRC-20, vink “Deploy” aan
 3. Voer de Ticker, Totale aanbod en Limiet per mint in
 4. Klik op “Volgende”, “Volgende” en “Submit Invoice”

De beste Bitcoin Ordinal NFT’s

In de korte historie van Bitcoin Ordinals heeft het ecosysteem zich al zo ontwikkeld, dat er verschillende premium collecties bestaan.

De meest populaire Bitcoin NFT-collecties, zijn Ordinal Punks en Taproot Wizards. Stel je voor dat je de trotse eigenaar bent van een zeldzame Bitcoin Punk #4, momenteel te koop voor meer dan $2,5 miljoen!

Er zijn talloze andere collecties die in populariteit groeien. Deze omvatten onder andere Timechain Collectibles, Ordinal Loops, en On The Edge Of Oblivion. Om deze spannende wereld van Bitcoin NFT’s te verkennen moet je op de hoogte zijn van:

Naast traditionele digitale kunst zijn er ook innovatieve projecten zoals het gebruik van ordinals voor domeinnaamregistratie.

Beste BRC-20 tokens

Momenteel lijken BRC-20 tokens een stuk populairder dan NFTs. Hieronder een overzicht van de top 5 tokens volgens Ordinalswallet per 9 mei:

Bekijk hier de explosiefste selectie crypto’s in de markt

Het effect van Ordinals op de Bitcoin blockchain

De opkomst van Ordinals heeft grote impact op de Bitcoin blockchain, met gevolgen voor transactiekosten en netwerkcongestie. Het aantal Taproot transacties (de technologie achter Ordinals) neemt nu bijvoorbeeld 50% van het totale aantal transacties in. Terwijl dat slechts 2% was in het begin van 2023.

Gemiddelde transactiekosten op Bitcoin zijn nu gestegen naar zo’n 20 dollar. Dat is erg hoog, als je bedenkt dat de cryptomarkt nu in een berenmarkt zit. En de populairiteit van de blockchain erg laag ligt. Aan de andere kant ligt dit nog wel onder historische pieken, tijdens stierenmarkten, zoals meer dan $60 in april 2022 en $55 in december 2017.

Nu lag het aantal Bitcoin transacties in de wachtrij (de mempool) wel op een record. Het aantal was meer dan 400.000 op 7 mei.

De groeiende populariteit van het Ordinals protocol heeft bijvoorbeeld geleid tot een tijdelijke sluiting van bitcoin-opnames bij Binance.

Binance werkt nu aan het inschakelen van BTC-opnames via het Lightning-netwerk om zo het aantal on-chain transacties dat nodig is te verminderen. Daarnaast zal dit ook helpen om toekomstige congestieproblemen aan te pakken die kunnen voortvloeien uit verdere evolutie van blockchain-gebaseerde Ordinal innovaties.

De groei van Ordinals zorgt dus ook voor een adoptie van het Lightning Network en wellicht andere toekomstige schaalbaarheidsoplossingen.

Miners hebben extra opbrengsten

Hoewel de hoge transactiekosten nadelig kunnen zijn voor gebruikers, zorgt het voor extra inkomsten bij Bitcoin miners. Miners zijn enorm belangrijk voor Bitcoin, omdat ze de blockchain beveiligen en transacties faciliteren.

Een probleem voor miners was altijd dat de inkomsten in de toekomst zullen afnemen door Bitcoin halvings. Die de inflatie van bitcoins iedere vier jaar halveert. Dat is goed voor de schaarste, maar betekent ook dat de inkomsten van minders halveren. Als we tientallen jaren in de toekomst zitten, zullen deze inkomsten heel laag zijn voor miners. Dan weet je niet of zo nog zo happig zijn om de Bitcoin blockchain te faciliteren.

Gelukkig zien we nu een oplossing in Bitcoin Ordinals. Want de technologie bewijst dat miners zelfs in een crypto berenmarkt goed geld kunnen verdienen. De angst dat miners over 20 jaar zonder inkomsten zitten, is door Ordinals een stuk kleiner.

Conclusie

Ordinals zoals NFT’s en BRC-20 tokens bieden een fascinerende nieuwe wereld van mogelijkheden op de Bitcoin blockchain. Ze zijn nu al uitgegroeid tot een nieuwe activaklasse binnen de cryptomarkt.

Hoewel het een nieuwe en interessante wereld is voor crypto speculanten, zorgt het ook voor opstoppingen op de Bitcoin blockchain. Deze is niet gebouwd voor het faciliteren van nieuwe tokens, maar eerder op het behoud van een decentraal Bitcoin netwerk waar alleen bitcoins een rol op spelen.

Bitcoin Ordinals hebben daarom het potentieel om een nieuwe discussie in de Bitcoin gemeenschap aan te wakkeren over hoe de blockchain moet worden ingericht. Dat kan ook betekenen dat Bitcoin techneuten meer werk zullen maken aan andere schaalbaarheidsoplossingen, zoals layer-2s.

Daarnaast lost de nieuwe Bitcoin technologie ook een probleem op de langere termijn op, omdat het voor een duuzame inkomstenstroom naar miners kan zorgen.

Kortom, Bitcoin Ordinals zorgen voor een enorme revolutie op de Bitcoin blockchain die in jaren niet meer is gezien!

— Gratis gids: 10 regels om succesvol in crypto te investeren — 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.