10 bullishe crypto grafieken

De cryptomarkt is al enige tijd gestopt met stijgen en koersen van kleinere altcoins zijn vaak tot wel 60 of 70% vanaf de top (dit jaar) gedaald. Enkel Bitcoin staat nog echt dichtbij zijn hoogste koers ooit. We zien dan ook steeds meer bearishe opvattingen en artikelkopjes voorbij komen. Aan het oppervlak lijkt de cryptomarkt er dus niet best voor te staan, vooral als je in kleinere crypto’s zit. Onderliggend zien we echter wel een aantal hele goede signalen. In deze blog presenteer ik 10 grafieken van de bredere cryptomarkt.

#1 Total Value Locked (TVL) neemt alsmaar toe

Protocol TVL is sinds Q3 2023 alleen maar gestegen. TVL, ofwel Total Value Locked, geeft aan hoeveel kapitaal vastzit in DeFi-projecten. Decentralized Finance (DeFi) is een verzamelnaam voor financiële applicaties op de blockchain.

Het ligt nog steeds onder het hoogste punt ooit van november 2021, waarbij er $180 miljard vast zat. Maar de waarde is duidelijk weer toegenomen vanaf oktober 2023, waarbij het al is toegenomen van $37 miljard naar het huidige $98 miljard (+165%):

Deze groei is een teken van groeiende economische activiteit op de blockchain.

#2 Marktwaarde stablecoins ook steeds groter

Stablecoins ervaren een vergelijkbare stijging. Sinds augustus vorig jaar zijn ze alleen maar gegroeid. Stablecoins zijn cryptomunten die hun waarde koppelen aan een stabiel actief, zoals de dollar.

Hieronder is te zien dat de marktwaarde van stablecoins sinds oktober 2023 is gestegen van $123 miljard naar $162 miljard (+32%):

Deze stijging laat zien dat steeds meer beleggers ervoor kiezen om hun vermogen, of een deel daarvan, om te zetten naar ‘cryptogeld’ in plaats van traditionele dollars. Hun vermogen behoudt hierbij dezelfde waarde, gezien stablecoins dus gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld de dollar.

De marktwaardestijging van stablecoins benadrukt het groeiende vertrouwen in crypto.

#3 BTC ETF’s de best presterende ETF ooit

BTC ETF’s zijn de best presterende ETF’s aller tijden. De cumulatieve instroom bereikte een recordhoogte van $15,6 miljard en bijna 5% van alle gekochte BTC zit in de ETF’s. Dit laat de enorme populariteit en het vertrouwen in Bitcoin zien.

Zie hieronder het verloop van de cumulatieve BTC ETF instroom, naar het huidige niveau rond de $15 miljard:

Een ETF, ofwel Exchange Traded Fund, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt zoals een aandeel.

De Bitcoin ETF’s maken het makkelijker voor investeerders om in Bitcoin te beleggen zonder het direct te hoeven kopen. Dit vergroot de aanspreekbare markt aanzienlijk, wat de populariteit van crypto als geheel een flinke boost geeft.

#4 Durfkapitaal terug naar 2018-niveau

De fondsenwervingen voor durfkapitaal bereiken nu weer de niveaus van 2018. De maandelijkse wervingen bereiken langzamerhand weer niveau’s boven de $1 miljard.

Dit gebeurt ondanks dat in diezelfde periode de waarde van de cryptomarkt verdrievoudigd is, van $840 miljoen naar $2,4 miljard. Hoewel durfkapitaal (VC) goed is voor het opzetten van bedrijven, zijn deze vroege investeerders niet altijd goed voor de markt. Ze zorgen namelijk voor een enorme aanwas aan nieuwe tokens, waardoor er veel verwatering optreedt.

#5 Coinbase toont nieuwe methode van monetisatie

Coinbase is uniek in de wereld van crypto, aangezien het cryptohandelsplatform een beursgenoteerd bedrijf is. Coinbase laat bedrijven met gevestigde gebruikersbasissen een nieuwe manier van monetisatie zien.

Er wordt namelijk een opbrengst van $10 miljoen per maand op Base (de layer-2 van Coinbase) gerealiseerd, dat al zichtbaar wordt in hun kwartaalverslagen. Andere bedrijven kunnen hierdoor ook worden aangemoedigd om een een layer-2 aan Ethereum op te zetten.

Op dat punt blijvend, is COIN (het aandeel van Coinbase) in het afgelopen jaar met 400% gestegen. Dit geeft aan dat er de nodige belangstelling van traditionele investeerders in de cryptomarkt is.

#6 Grootste vermogensbeheerder ter wereld op Ethereum

Op het gebied van Real World Assets (RWA’s) heeft ’s werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, ronduit gezegd dat publieke blockchains hebben gewonnen. Publieke blockchains zijn open voor iedereen en bieden transparantie en decentralisatie. Publieke blockchains maken gebruik van ‘opensourcecode’, dat computercode is alleen dan voor iedereen inzichtelijk.

Ze noemen hierbij specifiek Ethereum als voorbeeld. Ze hebben op deze blockchain zelf een serieuze zet gemaakt. BlackRock heeft namelijk hun BUIDL fonds hierop gelanceerd, die sinds de oprichting in maart alleen maar is gegroeid:

Het fonds laat zien dat BlackRock serieus geïnteresseerd is in opereren op Ethereum en markeert wellicht ook pas het begin van hun enorme kapitaalstroom van tokenisatie. BlackRock beheert via ETFs biljoenen dollars aan kapitaal.

BlackRock CEO Larry Fink is zelf ook lovend over het concept van tokenisatie en zei:

Wij geloven dat de volgende stap de tokenisatie van financiële activa zal zijn.

#7 Minder schade bij hacks

Met al deze institutionele activa die on-chain komen, is het een goede zaak dat de hack-evenementen minder afschuwelijk zijn geworden.

In de onderstaande grafiek is te zien dat de totale waarde aan gehackte activa minder frequente en hoge pieken ervaart. Ter vergelijking, in 2022 werd in totaal een waarde van zo’n $3,3 miljard gehackt terwijl dit in 2023 zo’n $1,5 miljard bedroeg:

Hacks blijven een risico, maar verbeterde beveiligingsmaatregelen en snellere reacties helpen de schade te beperken. Hierdoor zullen traditionele investeerders wellicht minder terughoudend zijn om naar de blockchain te verhuizen.

#8 Crypto apps veroveren appstore

Crypto-apps zoals Phantom en Tonkeeper beginnen naar de top van appstore downloads te schieten. Dit wijst op een groeiende adoptie van crypto door het grote publiek. Meer gebruikers betekent meer transacties en meer betrokkenheid bij de cryptomarkt.

#9 Ethereum: Recordhoeveelheid gebruikers ervaren lagere fees

Ethereum heeft in maart de Dencun-upgrade geïmplementeerd. Deze upgrade bracht tegelijkertijd het gebruik naar een recordhoogte en verlaagde de kosten. De Dencun-upgrade stelt namelijk layer-2’s in staat hun data effectiever on-chain op te slaan. Layer-2s zijn subnetwerken aan Ethereum, waarop je dus goedkoper kan werken, met zelfde veiligheidsgaranties. Een voorbeeld van enkele populaire layer-2s zijn Arbitrum of Base van Coinbase.

In de grafiek rechtsboven is te zien dat de fees enorm zijn afgenomen, terwijl in de onderste grafiek groei van de gebruikersbasis is weergegeven:

Lagere transactiekosten maken Ethereum aantrekkelijker voor gebruikers en ontwikkelaars, wat bijdraagt aan de groei van het netwerk. De schaalbaarheid van het netwerk wordt hiermee dus grotendeels opgelost.

#10 Cryptomarkt heelt

Een laatste belangrijke bullishe grafiek is de stand van de cryptomarkt zelf. Voorheen waren er in de top 10 projecten nog bedenkelijke namen te vinden, zoals Cardano, Bitcoin Cash of Litecoin. Intussen zijn deze tokens zonder adoptie ingeruild voor projecten met daadwerkelijk gebruikt, zoals Solana of Toncoin.

Ondanks dat de cryptomarkt nog steeds draait op speculatie, is het wel een teken dat de markt volwassener wordt en investeerders hogere eisen stellen aan tokens; ze moeten daadwerkelijk iets presteren in plaats van louter een verhaaltje te vertellen.

Hoe te profiteren van de bullishe omgeving?

Even samenvattend; deze grafieken laten zien dat de cryptomarkt nog nooit zo’n bullishe omgeving heeft meegemaakt, ondanks veel nieuws over mogelijk bearishe ontwikkelingen.

Om te profiteren van de vele kansen in crypto, vind je onze selectie aan beste cryptomunten in de Crypto Gids.

Het Ebook bestaat ondertussen uit 18 verschillende kooptips. Variërend van de grotere jongens tot kleinere projecten met soms slechts enkele miljoenen dollars aan marktwaarde.

We bekijken de munten niet van een afstandje. We sturen er actief ons vermogen naartoe.

Doe via deze link mee!

 

Foto: iStock

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg vince op de voet

Direct zien wanneer Vince een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.