Nederland - 28 maart 2017 - Economie
door DIETER P.

Beursblik: groei Nederlandse economie trekt dit jaar aan

(ABM FN-Dow Jones) Nadat de Nederlandse economie in de afgelopen twee jaren met circa 2 procent is gegroeid, zal dit jaar een hogere groei van bijna 2,5 procent plaatsvinden. Dit is de verwachting van hoofdeconoom Nico Klene van ABN AMRO.Klene schreef de hogere groei toe aan een sterkere toename van de uitvoer en de consumptie. De export stijgt omdat de wereldhandel toeneemt. De consumptie neemt toe omdat het beschikbaar inkomen van consumenten hoger is geworden, terwijl het consumentenvertrouwen ook is opgelopen.

ABN AMRO verwacht dat de groei in de loop van het jaar wat zal vertragen. Voor 2018 rekent de hoofdeconoom daarom op een groei van het bruto binnenlands product van 1,75 procent. De groei zal later dit jaar minder worden omdat woninginvesteringen minder krachtig worden en ook vanwege de hogere inflatie, die drukt op de koopkracht. De minder grote investeringen in woningen werken volgens Klene ook door in het volgende jaar. Bovendien zal de bijdrage van de wereldhandel in 2018 afnemen.

Nieuwe kabinet

ABN AMRO heeft in de vooruitzichten nog geen rekening gehouden met het nieuwe kabinet, dat nog gevormd moet worden. De verkiezingsprogramma’s van alle partijen bevatten lastenverlichtingen of extra uitgaven, die kunnen resulteren in extra economische groei. Vooralsnog bestaat er volgens Klene nog te veel onzekerheid om hier rekening mee te houden.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.