Nederland - 11 december 2017 - Economie
door REDACTIE BEURSBRINK

Arcadis herstelt op lichtgroen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het eind van de ochtend licht hoger. De AEX steeg 0,1 procent op 547,71 punten. De AMX won ook 0,1 procent net als de AScX.

Het was een rustige start van wat de laatste drukke week van het handelsjaar 2017 moet worden, met woensdag en donderdag de rentebesluiten van respectievelijk de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England op het programma. Van de Fed wordt verwacht dat die de rente zal verhogen met 25 basispunten, zeker ook na het solide Amerikaanse banenrapport van vrijdag, denkt beleggingsspecialist Tom Straver van online broker Lynx. Voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed, lijkt Wall Street te bewegen richting nieuwe all-time highs, aldus de marktvorser.

De markt houdt maandag vooral ook de ontwikkeling van de bitcoin futures in de gaten. Die werden zondagavond gelanceerd op de Amerikaanse beurs CBOE. Hiermee krijgen voor het eerst ook professionele beleggers de kans een positie in te nemen in de Bitcoin.

“Aangezien het prijsverloop van de bitcoin dusdanig volatiel is en de kenmerken heeft van een bubbel, is het werken met een hefboomproduct als een future zeer gevaarlijk. Bij grote dagelijkse bewegingen kan het zijn dat partijen zich niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen”, volgens beleggingsspecialist Straver. De Bitcoin futures stegen maandag tot boven de 18.000 dollar. De cryptomunt zelf was ruim 17.000 dollar waard.

Op macro-economisch vlak was het vanochtend rustig. Ook de rest van de dag zullen er geen grote economische rapporten op de rol staan.

Olie werd ongeveer een half procent goedkoper.

De euro/dollar noteerde richting het eind van de ochtend op 1,1793. Vrijdag bij het sluiten van Wall Street noteerde de Europese munt nog op 1,1767 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de AEX noteerde een meerderheid van de aandelen in het groen. Koploper was Gemalto, dat ruim 3 procent steeg.

KPN kreeg een koersdoelverhoging bij Berenberg, van 3,45 naar 3,70 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Duitse zakenbank merkten op dat het aandeel KPN afgelopen jaar per saldo weinig van zijn plek kwam, maar dat er in 2018 enkele aanjagers zullen zijn, waardoor het aandeel de weg omhoog zal inslaan en de huidige korting te opzichte van sectorgenoten zal verdwijnen. KPN daalde een half procent.

Galapagos maakte bekend dat het aandeel van de Belgisch-Nederlandse biofarmaceut per 18 december wordt opgenomen in de Amerikaanse Nasdaq Biotech Index. Een positieve ontwikkeling oordeelde KBC Securities. “Het bevestigt de positie van Galapagos als solide en volwassen biotechbedrijf”, aldus analist Sandra Cauwenberghs. Het aandeel Galapagos steeg een dik procent.

In de Midcap was het beeld verdeeld.

Arcadis sloot vrijdag nog ruim 5 procent lager maar wist maandag alweer bijna 5 procent te stijgen, na een adviesverhoging van NIBC van Neutraal naar Kopen en een verdubbeling van het koersdoel naar 25,00 euro. Analist Edwin de Jong gaf aan positiever te zijn over het aandeel na de resultaten over het derde kwartaal en de recente beleggersdag waarin de nieuwe strategie werd uitgezet. De marktvorser is tot de conclusie gekomen dat de doelstellingen van Arcadis realistisch zijn en waarschijnlijk meer opwaarts potentieel hebben dan neerwaarts.

GrandVision kreeg van NIBC een initieel Accumuleren advies en een koersdoel van 24,50 euro. Analist John David Roeg is te spreken over de groei van de uitbater van optiekketens en verwacht dat GrandVision in de komende jaren met name in Amerika zal uitbreiden, wat een positieve impuls kan zijn voor het aandeel. GrandVision noteerde maandagochtend krap een half procent hoger.

TomTom meldde de afronding van zijn aandeleninkoopprogramma, dat in september werd gestart.

De navigatiespecialist heeft in totaal 5.384.450 aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 9,25 euro per aandeel voor een totaal bedrag van 49,8 miljoen euro. Het aandeel verloor circa een half procent.

De verliezen in de AMX beperkten zich tot rond een procent, met Philips Lighting als grootste daler.

Beter Bed was onder de kleinere aandelen de gebeten hond nadat voor het weekend een winstwaarschuwing werd gegeven. KBC Securities verlaagde het advies op de beddenproducent van Kopen naar Accumuleren en het koersdoel van 22,00 naar 18,00 euro. Analist Wim Hoste verlaagde bovendien de EBITDA-prognoses en wees erop dat Duitsland het grootste probleem blijft voor Beter Bed. Het aandeel verloor 8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.