Nederland - 26 september 2022 - Beursbrink
door STIJN

Brent crude duikt onder 85 dollar per vat

Drie maanden geleden noteerden de olieprijzen tussen de 120 en 125 dollar per vat. Maar sinds 14 juni is de druk op de oliemarkten beginnen afnemen. Ondertussen is de prijs voor een vat Brent crude gedaald tot onder de 85 dollar per vat. Dat komt deels door de vrees voor een economische recessie die de vraag naar olie een knauw zal geven.

Enkele maanden geleden vreesde men nog voor een tekort langs de aanbodzijde. Nu is men bang dat de vraag naar olie gaat dalen omwille van een nakende recessie. In juni gingen de olieprijzen nog naar 120 – 125 dollar per vat, tegenwoordig zijn de olieprijzen gedaald naar 78 – 85 dollar per vat.

Amrita Sen, medeoprichter en onderzoekdirecteur bij Energy Aspects, benadrukt dat de sterke Amerikaanse dollar medeverantwoordelijk is voor de daling van de olieprijzen. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de eurozone, overal ter wereld is men ook de rentes aan het optrekken met de bedoeling om de economie te vertragen zodat de inflatie kan afkoelen.

Een economie die vertraagt, heeft ook minder nood aan olie. Het sentiment op de markten is daarenboven aan het verslechteren. Kortom, er zijn tal van factoren die ongunstig zijn voor de oliemarkt. Ole Hansen, strateeg bij Saxo, benadrukt dat de druk op de markten fors is toegenomen de afgelopen weken. Hij verwacht ook dat de OPEC+ gaat ingrijpen.

The unrelenting pressure on commodities, including crude oil, continues following Friday’s gloomy session which saw accelerated dollar strength and growth pessimism cause a ripple through markets.

Het is ook niet verwonderlijk waarom het sentiment op de markten zo negatief is. Tal van economen beweren dat de kans op een recessie groot is. Steve Hanke, econoom aan de John Hopkins University, zei onlangs dat de kans dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt, 80 procent is. Als er al niet sprake is van een recessie.

Bronnen: Hannah Ward-Glenton – CNBC

Foto: Jernej FurmanFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.