Nederland - 12 december 2021 - Beursbrink

Grootste dreiging is reeds ingeprijsd in olieprijzen

door STIJN

Het plaatje op de oliemarkt ziet er met de dag beter uit. En dat was nodig vermits olieprijzen de afgelopen maand flink zijn gedaald omwille van zorgen inzake omikron. Een vat Crude oil daalde van 84,15 dollar naar 64 dollar op een maand tijd. Ondertussen zijn de prijzen hersteld naar 72 dollar per vat. Marktkenners verwachten een verder herstel van de prijzen.

De maand november was pittig voor de oliemarkt. Prijzen tuimelden van hun jaarpiek naar lagere regionen. Deze daling werd veroorzaakt door de ontdekking van omikron, een nieuwe variant van het coronavirus dat besmettelijk is. Investeerders trokken aan de noodrem uit vrees voor nieuwe lockdowns en strengere coronamaatregelen. Echter was deze paniek niet nodig, zo blijkt.

Uit medisch onderzoek is gebleken dat deze variant effectief besmettelijker is maar de symptomen zijn milder dan de deltavariant. Dit nieuws bracht herstel op de oliemarkt, ondertussen zitten de olieprijzen al tien dagen in een opwaartse trend en kunnen volgens marktkenners blijven stijgen.

Factoren

Maar dat wil niet zeggen dat de oliemarkt nu probleemloos kan blijven herstellen. Er zijn een aantal factoren die kunnen zorgen voor tegenwind. Macrofactoren zoals de stijgende inflatie en het lage consumentenvertrouwen zijn reeds ingeprijsd op de oliemarkt. Het zijn zaken zoals nieuwe locksdowns en nog strengere coronamaatregelen die nefast kunnen zijn.

De vierde besmettingsgolf in Europa heeft ervoor gezorgd dat verschillende landen de riem hebben aangespannen. Duitsland, Tsjechië, Italië en Oostenrijk hebben vorige maand nieuwe maatregelen genomen. Afhankelijk van de besmettingscijfers, kunnen andere landen volgen.

Maar er is ook positief nieuws vanuit de Verenigde Staten, president Biden heeft gezegd geen restricties in te voeren op hun export. Ook zou Biden Amerikaanse olie uit hun voorraden op de markt willen brengen om de olie prijzen te drukken, dat plan is ook nog niet uitgevoerd.

Bronnen: City A.M – Oilprice.com

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.