Nederland - 15 oktober 2020 - Beursbrink

Amerikaanse olievoorraden nemen af

door STIJN

Heugelijk nieuws op de oliemarkt. Volgens American Petroleum Institute (API) zijn de voorraden in de Verenigde Staten van Amerika flink gedaald begin oktober. Concreet werden er 5,421 miljoen vaten minder geteld terwijl analisten hadden verwacht dat er ‘maar’ 2,835 miljoen vaten minder gingen zijn. Minder voorraad is alleszins positief voor de balans.

Eindelijk eens wat positief nieuws voor de oliemarkt. Begin oktober is het aantal olievaten in voorraad harder gedaald dan analisten hadden voorspeld. Uit een rapport van het American Petroleum Institute (API) is gebleken dat er 5,421 miljoen minder olievaten zijn in tegenstelling tot de voorspelling van de analisten, namelijk 2,835 miljoen minder vaten.

De week ervoor, eind september dus, zaten de analisten er ook al naast. Helaas wel in het nadeel van de oliemarkt omdat men toen had voorspeld dat er ‘slechts’ 400.000 olievaten in voorraad zouden bijkomen terwijl het er in praktijk 900.000 olievaten waren.

De olieprijzen wisten de afgelopen dagen te stijgen ondanks het verontrustende nieuws van het Internationale Energieagentschap en de OPEC dat de vraag naar olie de komende jaren laag zal blijven. Echter donderdag kleuren de tabellen op de oliemarkt weer donkerrood. Op het moment van schrijven noteren de Brent crude en WTI crude gemiddeld 3,6 procent lager.

Leed bij bedrijven en OPEC

Het leed bij olieproducerende landen en bedrijven blijft groot door de malaise. De vooruitzichten zijn ook heel somber omwille van de stijging van het aantal besmettingen in Europa en de Verenigde Staten van Amerika. In Europa dreigt een lockdown 2.0, sommige landen zijn zelfs al in een gedeeltelijke of ‘intelligente’ lockdown gegaan om de verspreiding van COVID tegen te gaan.

Het aandeel van de Nederlands-Britse olieproducent Royal Dutch Shell noteert momenteel onder de 11 euro. Analisten verwachten een verdere daling echter is Shell volop bezig met de omschakeling naar de productie van duurzame en alternatieve energie. Royal Dutch Shell heeft namelijk de ambitie om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn en minder te teren op de productie van olie.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.