Nederland - 16 april 2021 - Beursbrink

‘Olieprijzen kunnen dalen tot 10 dollar tegen 2050’

door STIJN

Een gewaagde uitspraak van Wood Mackenzie. Zij beweren dat de olieprijzen kunnen dalen tot 10 dollar per vat tegen het jaar 2050. De wereldwijde onderzoeks- en adviesgroep op het gebied van energie, chemicaliën, hernieuwbare energiebronnen, metalen en mijnbouw verwacht dat, als landen zich effectief houden aan het Parijs-akkoord, de vraag naar olie drastisch zal dalen. Met uiteraard lagere olieprijzen tot gevolg.

Olieprijzen naar 10 dollar per vat tegen 2050, dat zou verwacht onderzoeks- en adviesgroep Wood Mackenzie. Met andere woorden, ze hebben sombere vooruitzichten voor de oliemarkt. Dat zou komen door het Klimaatakkoord dat enkele jaren geleden werd opgesteld. Als landen effectief hun doelstellingen willen bereiken, dan wil dat zeggen dat ze veel minder olie gaan verbruiken.

Wood Mackenzie zei dat in een versneld energietransitie-scenario, de energiemarkt tot 2050 in toenemende mate zou worden geëlektrificeerd waarbij de meest vervuilende koolwaterstoffen, zoals olie, uit de markt zullen verdwijnen. Met andere woorden, de vraag naar olie zal dan de komende jaren fors gaan dalen om de klimaatdoelstelling te kunnen halen.

Dalende vraag

Ze voorspellen dat de vraag naar olie vanaf 2023 lichtjes zal beginnen dalen. De jaren daarna zou de vraag in een versneld tempo gaan dalen omdat steeds meer landen inspanningen zullen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Tegen 2030 voorspellen ze een olieprijs van 39 dollar. Tegen 2040 verwachten ze een olieprijs tussen de 28 en 32 dollar en 10 dollar tegen 2050.

Bijna 200 landen hebben het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend in 2015. In dit akkoord zijn ze overeenkomen er samen voor te zorgen dat de gemiddelde temperatuur op aarde hoogstens met 1,5 graden opwarmt tegen het jaar 2050 en het op dit niveau te houden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.