Nederland - 8 maart 2021 - Beursbrink

Brent crude doorbreekt 70 dollar per vat

door STIJN

De internationale benchmark voor olie, de Brent crude, ging op maandagochtend eventjes boven de 70 dollar per vat. Het is geleden sinds mei 2019 dat de Brent crude nog zo ‘hoog’ noteerde. Olie zit namelijk in een sterke opwaartse trend dankzij de inspanningen van de OPEC+ en de positieve vooruitzichten inzake het herstel van de wereldeconomie. 

De rally op de oliemarkt blijft stevig stand houden. De Brent crude doorbrak op maandagochtend zelfs de 70 dollargrens, een prijsniveau dat voor het laatst zichtbaar was in mei 2019. De opwaartse trend is er dankzij enkele factoren, waaronder het gunstige beleid van de OPEC+ en de positieve vooruitzichten inzake het herstel van de wereldeconomie.

Maar de korte prijspiek boven de 70 dollar werd vermoedelijk veroorzaakt door nieuwe spanningen in het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië verklaarde namelijk dat hun oliefaciliteiten zondag zijn aangevallen geweest door raketten en drones van de Houthi-rebellen. Saoedisch minister van Energie, Prins Abdulaziz bin Salman, noemde het een aanval op de globale economie.

Such acts of sabotage do not only target the Kingdom of Saudi Arabia, but also the security and stability of energy supplies to the world, and therefore, the global economy.

Katalysatoren

Naast de positieve vooruitzichten inzake de vaccinaties en de terugkeer naar een normaal leven en de productiebeperkingen van de OPEC+, zijn er nu dus ook deze spanningen in het Midden-Oosten die voor een extra katalysator zorgen waardoor olieprijzen verder zullen stijgen.

De olieprijzen komen alleszins dichter in de buurt van het koersdoel van Goldman Sachs, namelijk 75 dollar. Er is zelfs sprake van een ‘super cycle’ waarbij olieprijzen opnieuw naar 100 dollar per vat zouden gaan. Eén ding is duidelijk, de opwaartse trend van olie lijkt voorlopig niet te stoppen.

Bronnen: CNBC

Foto: SatyaPrem – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.