Nederland - 2 juni 2021 - Beursbrink

Sentiment oliemarkt positief dankzij vastberadenheid OPEC+

door STIJN

Dinsdag is een sterke handelsdag voor de oliemarkt. De Brent crude maakte een sprong van meer dan 1 procent en steeg zelfs naar 71,20 dollar per vat. Ook WTI crude maakte een sprong en noteert momenteel rond de 69 dollar per vat. De kleine rally is het gevolg van de beslissing van de OPEC+ om hun olieproductiebeperking nog wat langer vol te houden.

Het hoogste niveau van de afgelopen 2 jaar, daar noteren de olieprijzen op dit moment. De stijging naar dit niveau komt dankzij het sterke herstel van verschillende ontwikkelde economieën en dankzij het productiebeleid van de OPEC+. Deze laatste heeft namelijk onlangs beslist dat ze de olieproductiebeperking nog een tijdje in stand zullen houden.

Ann-Louise Hittle, vicepresident bij Macro Oils, ziet dit als een positieve ontwikkeling. Vooral omdat de OPEC+ heeft beslist de productieverhoging gradueel te laten verlopen, afhankelijk van de vraag naar olie. Ze benadrukt ook dat het evenwicht op de oliemarkt stilaan aan het terugkeren is.

Sticking to increases planned at the April meeting is what the market needs. Demand growth is outpacing supply gains even with the agreed month-by-month OPEC+ production increases taken into account.

Goede vooruitzichten

Op dinsdag benadrukte de OPEC+ de noodzaak om de marktfundamenten nauwlettend te blijven volgen en de maandelijkse OPEC+-bijeenkomsten te houden tot 30 april 2022. Olie-investeerders zijn optimistisch dat de vraag verbetert naarmate economieën herstellen van de pandemie. Een afnemend aanbodoverschot kan betekenen dat de markt extra aanbod kan incasseren.

Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote, benadrukt dat de pandemieoliereserves bijna zijn weggewerkt. Hij is positief over de huidige toestand, vooral gezien lockdown-maatregelen wereldwijd aan het versoepelen zijn en de economische activiteiten opnieuw toenemen.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Snappygoat – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.