Americas - 21 december 2020 - Aandelen

Amerikaanse futures hard onderuit

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een fors lagere opening tegemoet, door de economische dreiging van een zich sneller verspreidende variant van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk, wat strengere reisbeperkingen noodzakelijk maakt.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 2 procent in het rood. Technologiebeurs Nasdaq koerst af op een openingsverlies van 1,3 procent.

Europese aandelenbeurzen daalden met zo’n 2 tot 3 procent, nadat veel Europese landen een verbod op reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk instelden, in een poging om de zeer besmettelijke variant van het virus buiten de deur te houden.

De nieuwe variant zou 70 procent besmettelijker zijn. “Dit gaat de korte termijn nog veel slechter maken dan toch al het geval was”, stelde Nicholas Brooks van Intermediate Capital Group.

Banken, energie- en reisgerelateerde aandelen werden hard geraakt.

“Er is natuurlijk angst bij de beleidsmakers”, zei econoom Paul Donovan van UBS. “De snellere verspreiding betekent meer beperkingen en gedurende een langere tijd, en dat heeft economische gevolgen.”

Bovenop de zorgen over een nieuw langdurige harde lockdown vanaf deze kerstperiode kwam het verstrijken van een deadline in de onderhandelingen over een Brits-Europese handelsdeal. Het pond daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar met 2,2 procent, wat een uitzonderlijke koersbeweging is.

Een akkoord over een stimuleringspakket voor de Amerikaanse economie kon de somberheid niet verjagen. Het pakket ter waarde van zo’n 900 miljard dollar moet de Amerikaanse consumptie de komende maanden op peil helpen houden. “Het is meer een antidepressivum dan een stimulerend middel”, oordeelde Donovan van UBS.

Ook de olieprijs daalde hard. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 4,7 procent tot 46,92 dollar, terwijl Brent-olie voor levering in dezelfde maand ook bijna 5 procent goedkoper werd.

De euro/dollar noteerde op 1,2168. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog 1,2244 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Private equity-investeerder Thomas Bravo neemt RealPage over voor 9,6 miljard dollar. RealPage levert software voor vastgoedbeheer. De overnameprijs is een premie van 31 procent op de slotkoers van vrijdag voor RealPage.

Amerikaanse medische toezichthouders hebben vrijdag groen licht gegeven voor het vaccin van Moderna tegen het coronavirus. Dit is het tweede vaccin dat in de Amerikaanse markt is goedgekeurd, om af te rekenen met de dodelijke pandemie.

Hardnekkige beleggers in Tesla hebben gelijk gekregen: het aandeel is dit jaar met meer dan 700 procent gestegen en bereikte vrijdag een nieuw record. Sinds november bedroeg de stijging alweer 70 procent. Maandag noteert Tesla in de S&P500-index. De openingsindicatie is maandag overigens wel 5 procent lager.

Beursnieuweling DoorDash dreigt 2 procent lager te openen, terwijl maaltijdbezorger Just Eat Takeaway in Amsterdam één van de weinige stijgers is.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag lager, na de records van donderdag. De S&P 500 eindigde 0,4 procent in het rood op 3.709,41 punten en de Nasdaq eindigde 0,1 procent in de min op een slot van 12.755,64 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent op 30.179,05 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.