Nederland - 22 december 2021 - Beursbrink

Olie naar 100 dollar tegen 2023?

door STIJN

Er heerst al enige tijd de consensus dat de olieprijzen naar 100 dollar per vat zullen stijgen volgend jaar. Maar dat was nog voordat omikron de wereld in een razend tempo inpalmde. Ondanks deze gebeurtenis, blijft men ervan overtuigd dat de vraag naar olie sterk zal toenemen waardoor olie uiteindelijk zal stijgen tot 100 dollar per vat.

Gooit omikron roet in het eten voor de oliemarkt? Tal van analisten waren het er vrijwel over eens dat de olieprijzen zouden gaan stijgen naar 100 dollar per vat gezien de toenemende vraag naar olie en het herstel van de wereldeconomie. Maar nu zitten we met een besmettelijkere coronavariant, namelijk omikron. Desondanks dit nieuwe euvel, wijzigt het koersdoel voor olie niet.

Volgens zakenbank Goldman Sachs wijzigt er niets omdat ze ervan overtuigd zijn dat de vraag naar olie sterk zal blijven. Het koersdoel zal misschien later gehaald worden, maar 100 dollar per vat in 2023 moet volgens hun analisten zeker lukken. In oktober was het trouwens ‘bijna’ zover, toen bedroeg een vat olie 85 dollar. Dat is geen 100 dollar maar komt toch aardig in de buurt.

100 dollar

In 2011 gingen de olieprijzen effectief naar 100 dollar en veel hoger, namelijk 126 dollar. De olieprijzen wisten toen drie jaar lang boven deze grens te blijven omwille van de Arabische Lente. Oliebedrijven werden hierdoor getroffen waardoor de olieproductie uiteindelijk een pak lager was.

Daarna was er een mindere periode voor de oliemarkt. De vertraging van de Chinese economie en de massale productie van schaliegas in de Verenigde Staten deden de olieprijzen met 70 procent dalen. Vervolgens herstelden de prijzen richting 75 dollar per vat en daar staan we momenteel terug na een ander dieptepunt door de start van de coronapandemie in maart vorig jaar.

Het is volgens marktkenners onvermijdelijk dat de prijzen terug zullen gaan stijgen gezien het productiebeleid van de OPEC+. De organisatie van olie-exporterende landen staat namelijk niet te springen om meer olie te produceren gezien de onzekerheden op de markten door omikron. Het ‘beperktere’ aanbod gaat hand in hand met de verhoogde vraag naar olie.

Bronnen: Kriti Gupta – Bloomberg

Foto: Reytingio – WikimediaCC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.