Nederland - 10 januari 2022 - Beursbrink

Olieprijs daalt door wereldwijde omikronbesmettingen

door STIJN

De olieprijzen zijn nu al twee dagen op rij aan het dalen omwille van het aantal omikronbesmettingen wereldwijd. Steeds meer mensen geraken besmet met het virus en dat dwingt overheden om maatregelen te nemen. Het gevolg is dat de economische activeitein worden beperkt en dat is ook merkbaar aan de vraag naar olie.

Omikron is hoe langer, hoe meer aanwezig wereldwijd. De besmettelijke coronavariant wordt steeds dominanter en dat is duidelijk merkbaar aan het aantal werelwijde besmettingen. Het gaat zelfs zodanig hard, dat overheden maatregelen nemen om de verspreiding van het virus in te perken.

Dat is uiteraard goed voor de volksgezondheid maar niet voor de economische activiteiten. Er worden veel vliegreizen geschrapt waardoor de vraag naar olie wordt geraakt. Olieprijzen zitten nu twee dagen op rij in een dalende trend, mede door een toename van de olieproductie in de USA.

Factoren

De combinatie tussen de verlaagde economische activiteiten, en dus ook een lagere vraag naar olie, en een verhoging van het aanbod door de toename van de olieproductie in de Verenigde Staten, zorgt voor neerwaartse druk op de oliemarkt. Maar er is ook een ondersteunende factor.

In Kazachstan woeden er hevige protesten die een invloed hebben op enkele olieproducenten. Enkele toeleveringsbedrijven binnen de oliesector protesteren mee waardoor er logistieke problemen zijn. De olieproductie is er gedaald van 1,3 miljoen vaten naar 729.000 vaten per dag.

Bronnen: CNBCTV18

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.