Americas - 16 september 2019 - Aandelen

Amerikaanse beurzen starten lager

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street gaat lager openen, na de aanval op de Saoedische olievelden afgelopen weekend. Net als in Europa en Azië lijkt het verlies echter beperkt te blijven.

Met drones werden de velden aangevallen, waardoor de Saoedische productie nu op halve kracht draait. De olieprijs loopt hierdoor sterk op, maar beleggers lijken zich nog niet al te veel zorgen te maken.

“Hoewel de aanslagen een nieuwe tegenwind betekenen voor een wereldeconomie die al wordt geplaagd door verslechterende productieactiviteit en verhoogde handelsspanningen, geloven wij niet dat deze korte verstoring van de olieproductie een wereldwijde recessie zal veroorzaken”, stelde hoofdeconoom Mark Haefele van UBS Global Wealth Management.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagochtend toestemming gegeven voor het vrijgeven van de strategische oliereserves van de Verenigde Staten.

Trump wil voldoende reserves vrijgeven zodat de markt over genoeg olie beschikt, ondanks de haperende Saoedische olieproductie na de drone-aanval.

Verder zet Trump vaart achter het goedkeuren van vergunningsaanvragen voor nieuwe oliepijpleidingen in de VS, vooral in Texas. Al met al hoeft de wereld zich volgens de president geen zorgen te maken. Er is volgens hem “enorm veel olie”.

Toch lijkt het herstel van de Saoedische faciliteiten meer tijd te gaan kosten dan aanvankelijk gedacht, zo meldde een bron aan persbureau Bloomberg.

Hierna liepen de olieprijzen weer verder op.

The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat Aramco overweegt om zijn beursgang uit te stellen.

De beursagenda voor maandagmiddag is vrijwel leeg. De New York Fed index voor de industrie in de regio New York is in september gedaald, zo bleek maandag. De index daalde van 4,8 in augustus naar een stand van 2,0 deze maand.

Beleggers kijken verder vooral uit naar komende woensdag, als het rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda staat.

De Fed zou de rente voor een tweede keer in een paar maanden tijd kunnen verlagen, met 25 basispunten bijvoorbeeld.

Ook president Trump verwacht een soepeler beleid van zijn centrale bank, het liefst in de vorm van een zeer lage rente of zelfs een negatief tarief. Op Twitter haalde hij al meerdere keren uit naar de instelling die volgens hem niet genoeg doet om het concurrentieel voordeel van Amerika te vergroten. Een lagere rente zorgt immers voor een goedkopere dollar waardoor exportgerichte bedrijven hun producten makkelijker kunnen slijten.

“De Fed zal de markt vermoedelijk voorbereiden op verdere renteverlagingen. De grootste vraag is echter of Powell vol blijft houden dat de monetaire verruiming simpelweg een bijstelling in het midden van de cyclus is”, volgens economen van Bank of America.

Belangrijk wordt ook de zogeheten dot plot. “Dit laat waarschijnlijk zien dat er binnen het beleidscomité een grotere bereidheid is om de rente te verlagen maar vooral als herijking van de rente en niet om een langdurige verruimingscyclus te starten”, aldus Bank of America.

Het zal volgens de Chinese premier Li Keqiang “zeer moeilijk” worden voor China om zijn economie jaarlijks met 6 procent of meer te laten groeien in het huidige economische klimaat. Dit meldde persbureau Reuters. Cijfers vanochtend uit China leken de woorden van Li te onderstrepen. Zowel de productiegroei in de industrie aldus de stijging van de detailhandelsverkopen vertraagde in augustus.

Toch kan die Chinese tegenwind wel eens positief worden opgepakt, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank, omdat dit reden zou kunnen zijn voor meer economische stimulering door Beijing.

De euro/dollar handelde op 1,1031.

Bedrijfsnieuws

Vermoedelijk zullen, net als in Europa, aandelen van Amerikaanse oliebedrijven het vandaag goed doen, terwijl luchtvaartmaatschappijen het lastig zullen krijgen.

De CEO van Walt Disney Company, Bob Iger, is opgestapt als bestuurslid bij Apple. Dit maakte de techreus vrijdagavond bekend in een administratieve melding aan toezichthouders. Hoewel geen formele reden wordt gegeven, heeft het vertrek van Iger mogelijk te maken met de streamingdiensten die beide bedrijven binnenkort gaan aanbieden. Apple start per 1 november met Apple TV+ en ook Disney’s streamingdienst Disney+ is vanaf november beschikbaar. Voor Apple TV+ gaat de klant 4,99 dollar per maand betalen, voor Disney+ 6,99 dollar per maand. Een basisabonnement Netflix kost momenteel 7,99 dollar per maand.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel