Nederland - 7 november 2021 - Aandelen

Oliebedrijven binnen 30 jaar weinig waard?

door STIJN

Een gewaagde uitspraak van Microsoft medeoprichter en filantroop Bill Gates. Tijdens de COP26 klimaattop in Glasgow zei hij dat de ‘Big Oil’ bedrijven binnen 30 jaar een pak minder waard zullen zijn, als ze niet sneller schakelen. De verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie zal een aantal grote oliegiganten doen vallen.

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft en filantroop, is aanwezig op de COP26 klimaattop in Glasgow en heeft een gewaagde uitspraak gedaan. Hij is van mening dat grote oliebedrijven binnen 30 jaar een pak minder waard zullen zijn gezien de verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Hij heeft het over bedrijven zoals ExxonMobil, Royal Dutch Shell en BP.

Some of these giants will fall. You know, 30 years from now, some of those oil companies will be worth very little.

Deze oliebedrijven hebben hun aandelen de afgelopen vijf jaar reeds in waarde zien verminderen, weliswaar heeft de coronapandemie hier zeker iets mee te maken. ExxonMobil, de grootste olie- en gasproducent in de Verenigde Staten van Amerika, verloor 20 miljard dollar aan waarde vorig jaar. Echter bedraagt de marktwaarde nog altijd een monsterlijke 275 miljard dollar.

Transitie

Maar de toekomst voor deze bedrijven wordt steeds meer en meer onzeker gezien er wereldwijde ambities zijn om minder CO2 uit te stoten en dus minder olie te verbruiken. Volgens Gates zullen oliebedrijven, die vasthouden aan hun strategie, binnen 30 jaar weinig waard zijn. Bedrijven die meegaan met de transitie naar hernieuwbare energie, zullen volgens hem overleven.

Of deze bedrijven ooit een leidende rol zullen spelen binnen de sector van hernieuwbare energie, is hoogstonwaarschijnlijk volgens Gates en IEA analist Heymi Bahar. Maar normaal gezien zouden ze weinig tot geen moeite moeten hebben om om te schakelen gezien hun grote cashposities.

Bronnen: Tom Huddleston Jr. – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.