Nederland - 7 september 2018 - Aandelen

Amerikaanse banken weigerachtig om marihuana bedrijven te ondersteunen

door STIJN

De situatie in de Verenigde Staten van Amerika is bizar als we het hebben over de marihuana industrie. Deze industrie heeft momenteel een waarde van 9 miljard dollar en toch hebben maar 30 procent van de ondernemers een overeenkomst met één of andere financiële instelling.

Ondernemers in de marihuana industrie vinden moeilijk een bank die met ze willen samenwerken. Een groot probleem omdat het de groei van de marihuana industrie in de Verenigde Staten tegenhoudt. Ondernemers durven weinig tot geen risico’s te nemen zonder de steun van een financiële instelling omwille van het gebrek een zekerheid en stabiliteit.

Anderzijds kunnen deze ondernemers ook geen leningen nemen bij banken om hun activiteiten te financieren. De reden waarom banken niet zo happig zijn op marihuana, ondanks het in verschillende staten legaal is, is omwille van de federale illegaliteit. Volgens de wet wordt marihuana gelijkgesteld aan heroïne, een type drug dat veel gevaarlijker en verslavender is dan cannabis.

Rem op groei

De huidige bancaire situatie dempt de activiteit in één van de sterkste groeigebieden van de Amerikaanse economie. De marihuana markt zal naar verwachting binnen enkele jaren uitgroeien tot 50 miljard dollar, aldus de financiële dienstverlener Cowen & Co.. Volgens een job website is de marihuana-industrie de snelst groeiende werkgever met ongeveer 160.000 mensen in dienst. Dat is ongeveer het aantal Amerikaanse kleuterleidsters of drie keer zoveel mensen die in de kolenindustrie werken.

Het zorgt er ook voor dat Amerikaanse bedrijven de voorkeur hebben om zich te vestigen in Canada, waar marihuana wel volledig legaal is. Dat geldt ook voor de Amerikaanse beurzen, marihuana bedrijven krijgen geen toelating om te noteren op de beurs. Het probleem zou in principe gemakkelijk kunnen worden opgelost, de beslissing ligt bij minister van Justitie Jeff Sessions.

Een andere manier om banken toelating te geven om samen te werken met marihuana bedrijven, is het creëren van aparte regels en wetten die uitsluitend bestemd zijn voor financiële instellingen waardoor ze niet vervolgd kunnen worden in geval ze de marihuana industrie betreden.

Bronnen: Forbes

Foto: Lode Van De Velde – PDP

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.