Nederland - 7 juni 2019 - Beursbrink

Als goud en olie dit doen, is het opletten geblazen

door STIJN

De olieprijzen noteren op het niveau van een ‘bear market’ door de zorgen inzake de trage groei van de wereldeconomie en goud daarentegen is aan een heropleving bezig, ook omwille van dezelfde reden. Deze combinatie kan gevaarlijk zijn omdat ze in het verleden vaak de voorbode is geweest van onheil, zoals met het knappen van de technologiebubbel en de financiële crisis.

De olieprijs noteert bijzonder laag, het lijkt wel op het niveau te zitten van een berenmarkt. Dat komt door de zorgen omtrent de wereldeconomie en het verschil in vraag en aanbod. Onlangs lazen we dat de olievoorraden in de USA opnieuw aan het toenemen zijn en dat Rusland tegenmaatregelen wil nemen en de olieproductie opnieuw wil opschroeven om marktaandeel te behouden.

Daartegenover staat de goudprijs die al sinds begin dit jaar in een opwaartse trend zit. Ook mede door de zorgen omtrent de wereldeconomie en de handelsoorlog tussen de USA en China. De combinatie van lage olieprijzen en een stijgende goudprijs heeft in het verleden regelmatig een beursdaling ingeluid en kan nu dus ook een teken aan de wand zijn.

‘Wees op uw hoede’

Tavi Costa, analist bij Crescat Capital, waarschuwt beleggers om op hun hoede te zijn voor een nieuwe daling en zelfs een nieuwe crisis. In het jaar 2000 en 2008, toen de technologiebubbel barstte en de globale financiële crisis losbarstte, zagen we ook al zulke goud-olie combinatie op de beurzen.

Only three other times in history precious metals surged while oil plunged! All of them happened during severe bear markets and recessions.Buckle up, folks.

Hij is ook van mening dat het huidige beurssentiment niet representatief is en dat beleggers het momentum in leven willen houden, op zoek naar rendement. Ze lijken zich niets aan te trekken van de risico’s die momenteel spelen omtrent de wereldeconomie en overwaarderingen.

Bronnen: Marketwatch

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.