Nederland - 28 december 2022 - Aandelen
door STIJN

‘Wereldeconomie gaat komende tien jaar traag groeien’

De wereldeconomie gaat wellicht de komende tien jaar zeer traag groeien. De gebeurtenissen op het wereldtoneel zorgen voor zware verstoringen en lijken niet meteen te gaan verdwijnen. Het Internationale Monetaire Fonds verwacht een vertraging van 6 procent naar 3,2 procent dit jaar en 2,7 procent in 2023. 

We zetten ons maar beter schrap voor 10 ‘magere’ jaren. Economen en marktkenners verwachten dat de wereldeconomie traag gaat groeien de komende jaren omwille van de oorlog in Oekraïne en de moeilijke economische situatie in China. In het jaar 2021 groeide de wereldeconomie met 6 procent. Dit jaar is de groei teruggevallen naar 3,2 procent.

Het Internationale Monetaire Fonds denkt zelfs dat het nog erger kan en ziet de wereldeconomie met amper 2,7 procent groeien in 2023. Ondertussen is de globale inflatie gestegen van 4,7 procent in 2021 naar 8,8 procent dit jaar. Volgens jaar zou ze wel beginnen afkoelen richting 6,5 procent en 4,1 procent in 2024, toch nog boven het inflatiedoel van menig centrale banken.

China

Daniel Lacalle, hoofdeconoom bij Tressis Gestion, benadrukt dat de situatie in China verbeterd is dankzij het versoepelen van de coronamaatregelen. Maar alsnog zijn de vooruitzichten voor de Chinese economie magertjes. Dat is niet alleen nefast voor de wereldeconomie, ook voor Latijns-Amerika en Afrika.

We have been looking at a very bleak picture for the Chinese economy, which is essential not just for the growth of the rest of the world but particularly for Latin America and also for Africa.

Ondanks de bleke vooruitzichten, hoeven beleggers niet te panikeren. Volgens Lacalle is er geen crisis in de maak, maar slechts een lange periode van trage groei. Ook op de aandelenmarkten zal dit merkbaar zijn vermits bedrijven minder spetterende kwartaalrapporten zullen publiceren.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.