Nederland - 6 december 2019

OPEC en Rusland zoeken manier om olieproductie nog meer te beperken

door STIJN

De OPEC en Rusland gaan inspanningen doen om de olieproductie nog meer te beperken. Het doel is om het aanbod op de oliemarkt terug te dringen zodat de olieprijzen opnieuw kunnen stijgen. Ze zijn overeengekomen om 500.000 vaten per dag minder te gaan produceren.

De OPEC heeft onder leiding van Saoedi-Arabië een belangrijke bijeenkomst gehouden in Wenen over de toekomst van hun productieplannen. Ze zijn er overeengekomen om tot eind maart volgend jaar extra inspanningen te leveren door 500.000 vaten olie per dag minder te produceren.

Dit voorstel zal ook besproken worden met niet-OPEC landen, waaronder Rusland. Het doel van de productiebeperking is om ervoor te zorgen dat het aanbod slinkt zodat de prijzen opnieuw kunnen stijgen. Het is nu de vraag of de niet-OPEC landen willen meestappen in het verhaal van de OPEC.

Stijgende prijzen

Investeerders lijken de poging alvast te smaken. De olieprijzen, zowel Brent crude als WTI, gingen lichtjes omhoog na de bekendmaking van het nieuws. Zoals te zien op onderstaande grafiek, zijn de olieprijzen de laatste weken gestaag aan het stijgen. Enerzijds komt dit door positieve ontwikkelingen in de handelsgesprekken, anderzijds door de inspanningen van de OPEC+.

De vraag is echter, wat gaat er gebeuren na maart volgend jaar? Wordt de productiebeperking dan omgekeerd of gaan ze opnieuw rond de tafel zitten om nog meer ‘cuts’ te bespreken? Dat zal wellicht gaan afhangen van hoe de situatie omtrent de wereldeconomie evolueert. Als de handelsoorlog stilaan opgelost geraakt, dan zijn meer ‘cuts’ wellicht niet nodig.

Bronnen: CNBC

Foto: Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.