Nederland - 26 december 2020 - Beursblik

Wereldeconomie is sterker dan verwacht

door STIJN

De wereldeconomie staat er sterker voor dan men eerst had voorspeld. Volgens de World Economic Outlook gaat de wereldeconomie dit jaar met 4,4 procent krimpen. Dat is enkele procentpunten beter dan eerst werd voorspeld dankzij de beter dan verwachte kwartaalcijfers voor Q2 en Q3. Voor 2021 wordt er een groei van 5,2 procent verwacht.

De World Economic Outlook van het Internationale Monetaire Fonds is een vrij accurate voorspelling van hoe de wereldeconomie zal presteren in de nabije en verre toekomst. In juni voorspelden ze nog dat de wereldeconomie dit jaar met 4,9 procent zou krimpen. In uw voorspelling van oktober verwachten ze een krimp van ‘slechts’ 4,4 procent, een verbetering dus.

Voor 2021 ziet het er beter uit volgens de WEO van het IMF, dan zou de wereldeconomie gaan groeien met 5,2 procent. Dat is bijna een verdubbeling van de groei van 2019. Mocht de wereldeconomie effectief zo hard groeien, dan zou de economische schade door COVID-19 zo goed als geneutraliseerd worden. Zakenbank Morgan Stanley is zelfs nog optimistischer.

V-shaped recovery

Chetan Ahya, hoofdeconoom bij Morgan Stanley, benadrukt dat consumenten het herstel van de wereldeconomie zullen drijven. Begin deze maand voorspelde de zakenbank dat de wereldeconomie in 2021 gaat groeien met 6,4 procent, oftewel een sterke ‘V-shaped recovery’.

We maintain that consumers have driven the recovery, and investment growth – a reflection of the private corporate sector’s risk tolerance and a key feature of any self-sustaining recovery—is bouncing back as well.

Zowel het IMF en Morgan Stanley verwachten dat de opkomende markten de kar zullen trekken. Vooral China wordt beschouwd als het land dat het sterkste zal herstellen van de pandemie. Binnen enkele weken weten we hoe de wereldeconomie heeft gepresteerd tijdens het vierde kwartaal dit jaar. Men verwacht betere resultaten dan het derde kwartaal dit jaar.

Bronnen: CGTN

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.