Nederland - 10 april 2021 - China

Alibaba krijgt boete van 2,8 miljard dollar

door STIJN

Een zwarte dag voor Alibaba, Chinese regulatoren hebben de techgigant een boete opgelegd van 2,8 miljard dollar. Alibaba zou misbruik hebben gemaakt van zijn dominante marktpositie om een monopolie te voeren. Het onderzoek liep al enkele maanden en men is tot de conclusie gekomen dat Alibaba verhinderde dat verkopers met meerdere platformen konden werken.

Een boete van 2,8 miljard dollar, dat is een aanzienlijk bedrag. De Chinese technologiegigant Alibaba heeft deze boete gekregen van de regulatoren omdat Alibaba misbruik zou hebben gemaakt van hun dominante marktpositie. Het bedrijf zou verkopers beperkt hebben tot enkel hun platform waardoor ze hun goederen niet konden aanbieden op andere platformen.

De China’s State Administration for Market Regulation (SAMR) zei dat het beleid van Alibaba de eerlijke concurrentie in het land in de weg staat. De Chinese overheid is van mening dat Alibaba op deze oneerlijke manier hun positie op de markt heeft doen groeien en versterken.

The policy infringes on the businesses of merchants on the platforms and the legitimate rights and interests of consumers.

Sancties

De monsterboete van 2,8 miljoen dollar bedraagt ongeveer 4 procent van de totale omzet van het jaar 2019. Daarbovenop komt nog een ander verplicht nummertje. Alibaba moet de komende drie jaar zelfonderzoek doen en nalevingsrapporten overhandigen aan de SAMR. De techgigant zei bereid te zijn om samen te werken aan het onderzoek en zei het volgende:

Alibaba would not have achieved our growth without sound government regulation and service, and the critical oversight, tolerance and support from all of our constituencies have been crucial to our development.

Alibaba heeft het moeilijk de afgelopen maanden. Er zijn verschillende zaken waardoor het bedrijf in slecht daglicht komt te staan. De IPO van Ant Group die werd stopgezet, het onderzoek van de Chinese overheid inzake hun marktpositie en het gevaar vanuit de USA om ‘gedelist’ te worden.

Bronnen: CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.