België - 20 oktober 2016 - Biotech
door FRANCIS MUYSHONDT

Ablynx illustreert het gevaar van biotech

Op de beurs van Brussel noteren een hele resem biotechspelers, die vaak een aanzienlijk potentieel hebben. Verschillende aandelen uit de sector zijn reeds door het dak gegaan. Maar beleggen in biotech houdt ook gevaar in. En dat zet Ablynx vandaag in de verf.

Ablynx verliest vandaag al naargelang het tijdstip zo’n 15 à 20% van zijn waarde omdat partner AbbVie afhaakt voor zijn reumamiddel vobarilizumab. Die koersdaling vaagt van de marktkapitalisatie in één klap ruim 100 miljoen euro weg. Het aandeel noteert nu rond de 9 euro terwijl het begin dit jaar nog tegen 16 euro over de toonbank ging.

ablynx

Nochtans is dit nieuws niet echt een verrassing want in de zomermaanden was er al stevige twijfel gerezen over het partnership van AbbVie en rond het reumamiddel. Verschillende shorters hadden eerder dit jaar van die twijfel gebruik gemaakt om een shortpositie van samen 4% op te bouwen. Vandaag wrijven die zich in de handen.

Het is niet te verwonderen dat beleggers ontgoocheld zijn want AbbVie komt nu niet met de beloofde 75 miljoen euro op de proppen. En de groep moet nu zelf het geneesmiddel verder ontwikkelen in fase III (lees: dit gaat handenvol geld kosten). Bovendien komen niet alle potentiële geneesmiddelen die zich in fase III bevinden automatisch op de markt. Er zijn nog talloze valkuilen. Ablynx kan ook nog een partner zoeken maar dat zal geen gemakkelijke zoektocht worden (gezien een grote jongen zoals AbbVie heeft afgehaakt).

Favoriet

Ablynx was de voorbije maanden uitgegroeid tot één van de favorieten op Euronext Brussel. Verschillende grote beleggers stapten recent in het kapitaal zoals de beursgenoteerde privak Quest for Growth en de Nederlandse biotechinvesteerder Adrianus Van Herk. En in het halfjaarlijkse favorietenlijstje van de krant De Tijd, samengesteld na een rondvraag bij 14 beurshuizen en beleggingsbladen en gepubliceerd eind juli, stond het aandeel Ablynx op de tweede plaats. Er was dus heel wat vertrouwen.

Het is nu wel zo dat Ablynx geen one-trickpony is en over een hele brede pijplijn beschikt: het heeft 9 kandidaat-geneesmiddelen en meer dan 30 moleculen. Daarnaast heeft het een niet onaardige oorlogskas van 288 miljoen euro. Het is geenszins uitgeblust en kan nog een tijdje tegen een stootje. Het gaat echter wel een tijdje duren vooraleer het vertrouwen is hersteld.

Spreiden

Beleggen in biotech is zeker de moeite waard want het potentieel is enorm. Dat heeft onder meer Galapagos al bewezen. Maar het is natuurlijk ook een sector die zeer nieuwsgebonden is en het kan al een keertje foutlopen. Verlies nooit uit het oog dat bijlange niet alle middelen in de pijplijn effectief de markt halen en er hoe dan ook tegenslagen zullen zijn. En eens ze de markt halen, ligt succes ook niet zomaar voor het grijpen. Van dit laatste is het oogmiddel Jetrea van ThromboGenics een mooie voorbeeld.

Leg dus nooit al uw middelen in dezelfde mand maar spreid over verschillende biotechnamen. U moet zich ook bewust zijn van de risico’s en de mogelijke koersschommelingen. Voorzichtigheid is altijd geboden!

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.