Nederland - 8 juni 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Licht hogere beurs wacht op Draghi

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel licht hoger, bij lage volumes. De AEX index steeg 0,3 procent tot 524,95 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

De markt is in afwachting van een toespraak van ECB-voorzitter Draghi over het monetaire beleid, gevolgd door een verklaring van een ontslagen FBI-topman in de VS en de uitslag van de Britse parlementsverkiezingen.

“De volumes zijn vrij laag en dat heeft alles te maken met het aankomende rentebesluit van de ECB”, zei beleggingsanalist Roy van Santen van Lynx. Beleggers houden hun kruit droog tot de toespraak van ECB-president Mario Draghi om half drie, aangezien van het rentebesluit om kwart voor twee geen verrassingen worden verwacht.

Zoals gebruikelijk zullen analisten aan de lippen van Draghi hangen om hints over het toekomstige monetaire beleid te destilleren uit woorden die de centrale bankier wel of juist niet gebruikt. Vermoedelijk zal de centrale bank de inflatieramingen neerwaarts gaan bijstellen, zo meldde Bloomberg woensdag al.

Olie noteerde donderdag in het groen, na de recente forse verliezen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 46,05 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,75 procent hoger bewoog op 48,42 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1247. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1256 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen woensdag stond er een stand van 1,1267 op de borden. Er wordt volgens valutahandelaar Paul Erdmann van Ebury veel volatiliteit verwacht voor de euro, pond en dollar.

Op economisch vlak werd bekend dat de Nederlandse inflatie in mei is afgenomen, tot 1,1 procent, van 1,6 procent in april, vooral door goedkopere vliegtickets en vakantiehuisjes. Ook de kerninflatie daalde fors, tot 0,8 procent.

De Duitse industrie produceerde in april meer dan in maart, meldde Destatis verder, en de economische groei in de eurozone trok in het eerste kwartaal licht aan tot 0,6 procent. Een kwartaal eerder was de groei nog 0,5 procent.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 1,9 procent, gevolgd door ING Groep met 1,3 procent. ING profiteerde van een koersdoelverhoging door Jefferies naar 18,40 euro.

Financials deden het woensdag ook al uitstekend, ook in de Verenigde Staten, zei beleggingsanalist Van Santen. Dit had mogelijk te maken met zwakte bij de energiefondsen. Vaak leidt dit tot koersstijgingen bij financials, zodat de index overeind blijft.

ABN AMRO won vandaag 0,7 procent, nadat de bank concludeerde dat het kopiëren van handtekeningen van klanten door een aantal hypotheekadviseurs bij de bank wees op een cultuurprobleem. De bank gaat zijn organisatie beter inrichten.

Boskalis Westminster was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 1,4 procent.

Ook Galapagos stond weer onder druk. Volgens analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities ligt dat aan concurrent AbbVie, dat alle gestelde einddoelen behaalde in een fase III-test van het reumamiddel Upadacitinib. Daarmee neemt de Amerikaanse farmagigant volgens de marktvorser een duidelijke voorsprong op Galapagos, die deze laatste testen nog moet afronden. Het aandeel verloor 0,2 procent.

Lucas Bols steeg 1,8 procent. De verkoper van likeuren en cocktaildranken meldde een dubbelcijferige omzet- en winstgroei in het afgelopen jaar, voor een belangrijk deel te danken aan de joint venture met Remy Cointreau voor Passoa. De cijfers zijn goed, aldus NIBC, maar ook weinig verrassend.

Bij de kleinere fondsen won AMG verder 3 procent en leverde Brunel International 1,8 procent in.

Op de lokale markt won RoodMicrotec 9,4 procent. Het bedrijf startte de productiefase van twee projecten die volgens NIBC cruciaal zijn voor de omzet.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Download vandaag nog het Biotech Rapport van BeursBrink

De heren bij BeursBrink hebben wekenlang de biotechsector geanalyseerd. En de meest kansrijke aandelen, ETFs én beleggingsfondsen, zijn in dit rapport opgelijst. Bekijk het Biotech Rapport vandaag nog.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.