Nederland - 21 december 2018 - Biotech

Voorsprong AbbVie geen probleem voor Galapagos

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones)AbbVie heeft zijn orale JAK-1 remmer upadacitinib voor reumatoïde artritis aangemeld bij de Amerikaanse en Europese toezichthouders.

Daarmee troeft AbbVie Gilead en Galapagos met hun middel filgotinib af.

Toch komt het nieuws niet als een verrassing. Analist Peter Welford van Jefferies had niet anders verwacht dan dat AbbVie de snelste zou zijn.

Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is het nieuws dat AbbVie voorloopt inderdaad geen verrassing. Normaliter is het een probleem om tweede te zijn, omdat artsen en patiënten dan gewend zijn aan het eerste middel en vaak maar moeilijk overstappen. Maar in het geval van filgotinib zijn de onderzoekresultaten vooralsnog dusdanig goed dat het vermoedelijk de “best in class” wordt en dan voorziet Versteeg dat artsen en patiënten wel degelijk bereid zullen zijn de overstap te maken als filgotinib op de markt komt.

Indien filgotinib in de komende onderzoeken echter niet met topresultaten blijft komen, dan wordt het wel een moeilijk verhaal denkt Versteeg. Dan zal het middel van AbbVie vermoedelijk gebruikt blijven worden.

Het middel filgotinib kan volgens eerdere berekening van Jefferies een piekomzet van 6,0 miljard dollar halen. Daarbij kan het middel bij tal van indicaties ingezet worden.

Versteeg wees verder nog op recente uitspraken van CEO Onno van de Stolpe, dat hij niet verwacht zijn huidige job nog vijf jaar te zullen doen. “Dat is wel een mededeling”, aldus de analist.

Van de Stolpe is sinds 1999 de CEO van Galapagos.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel