USA - 4 december 2017 - Aandelen
door MICHIEL RIETVELD

5 ETFs om in de ruimtevaart te beleggen

De ruimtevaartsector is in trek. Individuele bedrijven brengen echter individueel risico met zich mee. Met ETFs kan je makkelijk en veilig inspelen op de trend.

De meest makkelijke manier om in te spelen op een trend, is door een ETF te selecteren die inspeelt op de trend. Een ETF is een beursgenoteerd fonds, dat verhandelbaar is zoals een aandeel. Een ETF probeert meestal een onderliggende index te volgen die samengesteld wordt volgens bepaalde regels (zoals marktwaarde en sector).

ETFs brengen lagere kosten met zich mee dan normale fondsen, en bieden onmiddellijk een goede spreiding omdat het fonds gespreid zit in tientallen aandelen. Hierdoor zijn ze zeer aantrekkelijk voor beleggers die geen directe blootstelling wensen aan een specifiek aandeel.

Omtrent de ruimtevaart 2.0 hebben we een paar ETFs voor u geïdentificeerd.

Voor we verdergaan willen we je wel even waarschuwen. Indien je een in Nederland gevestigde financiële ondernemingen (banken, beheerders, beleggingsinstellingen, beleggingsondernemingen, financiële ondernemingen, pensioenfondsen en verzekeraars) bent, dan is het verboden om te investeren in ondernemingen die clustermunitie, of cruciale onderdelen daarvan, produceren, verkopen of distribueren.

Financiële ondernemingen moeten adequate maatregelen treffen om te voorkomen dat ze: transacties uitvoeren in, leningen verstrekt aan of niet-vrij verhandelbare deelnemingen neemt in deze bedrijven.

Gewone personen vallen buiten het verbod.

Sommige van deze ETFs bevatten aandelen die technologie ontwerpen voor militaire doeleinden. Hier kunnen bommen, zoals clusterbommen bijzitten.

De iShares U.S. Aerospace & Defense ETF (ITA)

De iShares U.S. Aerospace & Defense ETF is een ETF die de Dow Jones U.S. Select Aerospace & Defense index volgt.

De Dow Jones U.S. Select Aerospace & Defense index, is een index die bestaat uit Amerikaanse bedrijven die actief zijn binnen de brede (militaire en commerciële) luchtvaart- en defensiesector.

De aandelen binnen de U.S. Select A & D index, moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden (minstens 250 miljoen USD marktwaarde behouden indien reeds in de index en minstens een marktwaarde hebben van 500 miljoen USD indien het aandeel de index wilt binnenkomen). Zeer kleine bedrijven (< 250 miljoen USD) worden dus uitgesloten van de index.

Voorts, werkt de index volgens het gewicht van de marktwaarde. Hoe groter de marktwaarde van een bedrijf, hoe groter het gewicht van het bedrijf binnen de index.

Het maximumgewicht van een bedrijf is wel gelimiteerd tot 25%, en bedrijven met een gewicht van meer dan 5% mogen samen maar 45% van de totale index uitmaken. De 5 grootste bedrijven mogen ook maar 65% van het totale gewicht innemen.

Deze regels worden vooropgesteld om toch nog een mooie spreiding te garanderen.

Ieder kwartaal wordt de index geherbalanceerd volgens deze regels.

De jaarlijkse kostenratio van de ETF bedraagt 0,44%. Het aantal bedrijven binnen het fonds bedraagt 39, en het dividendrendement van de afgelopen 12 maanden bedraagt 0,95%.

De top 10 huidige posities wordt hier weergegeven:

De SPDR S&P Aerospace & Defense ETF (XAR)

De SPDR S&P Aerospace & Defense ETF probeert de resultaten na te bootsen van de S&P Aerospace & Defence Select Industry Index.

Deze Aerospace & Defence index is samengesteld volgens een gelijk evenwichtige manier, en bestaat uit minstens 35 bedrijven die afkomstig zijn uit de lucht- en ruimtevaartsector en de defensiesector.
Dankzij de gelijk evenwichtige spreiding krijgen kleine bedrijven een even groot gewicht toegekend als bedrijven met een grotere marktwaarde.

De aandelen van de bedrijven die in de index zitten moeten wel voldoen aan bepaalde voorwaarden omtrent liquiditeit en marktgrootte (minstens 400 miljoen dollar marktwaarde en heel liquide zijn).
De ETF bevat momenteel 38 posities met een gemiddelde marktwaarde van 24 miljard dollar. De top 10 posities worden hier weergegeven:

De jaarlijkse kostenratio van het fonds bedraagt 0,35%. Voor elke 1000 dollar die geïnvesteerd wordt in het fonds, betalen beleggers per jaar 3,5 dollar kosten.

Het dividend wordt ieder kwartaal uitgekeerd. Op jaarbasis bedraagt het huidige dividendrendement 0,90%.

iShares Edge MSCI Multifactor Industrials ETF (INDF)

De iShares Edge MSCI Multifactor Industrials ETF speelt in op belangrijke industriële bedrijven die (deels) inspelen op de luchtvaart en ruimtevaartsector.

De ETF probeert de MSCI Industrials Multifactors index te volgen. De samenstelling van deze index bestaat uit grote en middelgrote Amerikaanse aandelen uit de industriële sector.

De index maakt gebruikt van meerdere factoren om aandelen te selecteren. Men kijkt naar hoe goedkoop bedrijven zijn, hoe financieel gezond bedrijven zijn, hoe ze presteren (trend) en men kijkt ook naar relatief kleinere bedrijven.

Een perfect inzicht in welke parameters MSCI gebruikt om zijn index samen te stellen is er niet, maar de bedoeling is dat de aandelen in de index beter presteren dan de algemene industriële sector.

Het gewicht van een aandeel wordt bepaald door bovenstaande criteria (hoe beter de score op de criteria, hoe groter het gewicht), maar een bedrijf mag max. 25% uitmaken van de index.

Momenteel is de grootste positie van de index General Electric (6,44%).

ruimtevaart beleggen

General Electric staat ervoor bekend om nauw samen te werken met NASA om motoren te testen, en technologie te ontwikkelen die nuttig is bij ruimtevluchten.

De jaarlijkse kostenratio van deze ETF bedraagt evenveel als de vorige ETF: 0,35%.

Het dividendrendement bedraagt 1,55% (gebaseerd op laatste dividend en dan op jaarbasis bekeken t.o.v. huidige koers).

The PowerShares Aerospace & Defense Portfolio (PPA)

De PowerShares Aerospace & Defense Portfolio (PPA) is een ETF die de samenstelling van de SPADE Defense Index volgt. De SPADE Defense Index is een index die ontworpen is om een groep bedrijven te bevatten die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, en dagelijkse activiteiten van het Amerikaanse leger en ruimtevaartmissies ondersteunen.

De index wordt ingedeeld naargelang de marktwaarde van de bedrijven. Hoe groter de marktwaarde, hoe groter het gewicht binnen de index. Niettemin mag 1 aandeel niet meer dan 10% van de index in beslag nemen.

De ETF telt momenteel 53 aandelen, met een gemiddelde marktwaarde van 45 miljard dollar. De grootste posities zijn:

ruimtevaart beleggen

Het kost beleggers ieder jaar 0,61% om in deze ETF te beleggen. 6,1 dollar dus per 1000 dollar.

Het dividendrendement bedraagt 1,19%.

iShares Global Industrials ETF (EXI)

De iShares Global Industrials ETF is een ETF waarmee je makkelijk kan inspelen op grote industriële bedrijven wereldwijd.

De ETF volgt de S&P Global 1200 Industrials Index, die de grootste en meest liquide industriële bedrijven bevat. Aandelen met de grootste marktwaarde krijgen het grootste gewicht in de index.

De ETF is erg gespreid, want hij bevat 199 aandelen. De grootste posities zijn:

ruimtevaart

Het kost beleggers ieder jaar 0,48% om in deze ETF te beleggen. Goed voor 4,8 dollar per 1000 dollar.

Het dividendrendement bedraagt momenteel 2,12%.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.