Nederland - 27 december 2021

Geannuleerde vluchten in USA doen olieprijzen dalen

door STIJN

COVID-19 blijft de oliemarkt in een soort van greep houden. Zondag werden er in de Verenigde Staten van Amerika 1000 vluchten geannuleerd omwille van een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen. Maandag gingen de olieprijzen lichtjes onderuit maar kregen ook steun omdat omikron wellicht niet zo een grote impact zal hebben op de wereldwijde vraag.

Het blijft een euvel dat de markten in onzekerheid houdt. COVID-19, met zijn verschillende varianten ondertussen, heeft het de oliemarkt reeds bijzonder lastig gemaakt in het begin. Bijna twee jaar verder blijft het virus de koers bepalen op de markten, vooral de oliemarkt.

De meest recente terugval heeft te maken met het schrappen van 1000 vluchten in de Verenigde Staten van Amerika. Het aantal coronabesmettingen is er de afgelopen dagen fors opgelopen, wellicht omwille van de feestdagen. Daarom werd beslist om heel wat vluchten te annuleren in een poging om het aantal besmettingen in te perken. De olieprijzen gingen in ieder geval onderuit.

Herstel

Jeffrey Halley, analist bij OANDA, benadrukt dat deze schok wellicht enkel op zeer korte termijn gevolgen heeft voor de olieprijzen. Volgens hem is het ‘herstelverhaal’ voor 2022 nog intact waardoor olieprijzen de komende maanden vermoedelijk zullen blijven stijgen.

Lower travel equalling lower economic activity in the U.S. equals lower WTI. The disruption to goods and services from isolating workers, notably air travel, seems to be the main fallout so far. That is only likely to cause short-term nerves, with the global recovery story for 2022 still on track.

Brent crude is dit jaar met 45 procent gestegen. Dat komt omwille van de succesvolle vaccinatiecampagnes en het productiebeleid van de OPEC+. De vaccins stelden landen in staat om hun economieën te heropenen waardoor de vraag naar olie steeg en de OPEC+ hield de oliekraan dicht waardoor het aanbod beperkt bleef, de ideale combinatie voor hogere olieprijzen.

Daarenboven is er ook postief nieuws omtrent omikron. Hoewel deze variant besmettelijker is dan de deltavariant, is omikron veel milder. Dat betekent dat mensen minder ziek worden en dat landen in principe minder strenge coronamaatregelen kunnen hanteren.

Bronnen: Reuters

Foto: Mohamed_Hassan – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.