Nederland - 24 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

3 blue-chip aandelen met lage waardering

Voor avontuurlijke beleggers kunnen blue-chip aandelen nogal saai overkomen. Er is immers aanzienlijk meer actie te vinden bij groeiaandelen of pennystocks. Het zou echter een grote vergissing zijn om bij het samenstellen van een langetermijnportefeuille de waardecreërende meerwaarde van blue-chip aandelen volledig te negeren.

Blue-chip aandelen zijn aandelen van volwassen bedrijven, met een bewezen trackrecord. Deze aandelen stijgen niet meer elk jaar met 50% maar dalen doorgaans ook minder tijdens periodes van onrust.

Een blootstelling aan deze sterke blue-chip aandelen is dan ook zeker aan te raden. In dit artikel bespreken we 3 blue-chip aandelen die volgens InvestorPlace de moeite waard zijn om te volgen.

#1 Newmont Corporation

Marktwaarde: $37 miljard
Koerswinstverhouding: 25
Dividendrendement: 3,43%

Het eerste aandeel dat we bespreken is Newmont. Newmont is een goudmijn, in de letterlijke betekenis van het woord. Door de hoge mate van onzekerheid is goud onlangs opnieuw gestegen tot boven de $2 000 per ounce. Door te investeren in Newmont krijg je een blootstelling aan goud, zonder het gele metaal zelf te moeten aankopen.

Newmont heeft een zeer kwaliteitsvolle balans en activa in haar bezit. Met 96 miljoen ounces goud aan reserves, verwacht het bedrijf een gestage productie tot in 2040.

Opmerkelijk is ook dat Newmont 2022 afsloot met een liquiditeitsbuffer van $6,7 miljard. Verder is de leverage ratio van het bedrijf laag, op 0,5. Met de hoge financiële flexibiliteit zou het mogelijk zijn dat Newmont op overnamepad gaat om de productie verder te stimuleren.

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

#2 Albemarle

Marktwaarde: $25,33 miljard
Koerswinstverhouding: 9,46
Dividendrendement: 0,74%

Albemarle is een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van chemische en geavanceerde materialen. Het bedrijf is opgericht in 1994 en heeft zijn hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina.

Het bedrijf is vooral bekend als ’s werelds grootste producent van lithium, dat een belangrijke grondstof is voor de productie van oplaadbare batterijen. Albemarle levert deze batterijen aan fabrikanten van elektrische auto’s en andere elektronische apparaten.

Meer weten over lithium en hoe je in de grondstof investeert? Bekijk dan deze pagina. —

Het bedrijf is fors ondergewaardeerd en dit komt duidelijk tot uiting in de financiële resultaten. Vorig jaar meldde Albemarle een groei van 193% en 444% op jaarbasis van respectievelijk de omzet en de aangepaste EBITDA. Voor het lopende jaar verwacht het bedrijf een omzetgroei van 55% tot 75%. Het bedrijf zal naar verwachting ook een operationele cashflow van $2,2 miljard voor het jaar rapporteren.

#3 Chevron

Marktwaarde: $297,50 miljard
Koerswinstverhouding: 8,54
Dividendrendement: 3,87%

Chevron is één van de bekendste oliebedrijven ter wereld. Meesterbelegger Warren Buffett is reeds jaren fan van het aandeel.

Het is belangrijk om te vermelden dat de olieprijs is gedaald door de bezorgdheid over een recessie. Chevron heeft in deze moeilijke omgeving echter stand gehouden en handelde de afgelopen 6 maanden zijwaarts. Indien de economische tegenwind afneemt, zou het aandeel opnieuw de weg naar boven kunnen vinden.

Vanuit fundamenteel oogpunt behoort Chevron tot de beste olie- en gasaandelen die er zijn. Het bedrijf heeft een solide balans, ondersteund door een operationele kasstroom van $47,5 miljard voor 2022.

Bron: InvestorPlace
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.