Nederland - 21 april 2021 - Beursbrink

‘Olieprijzen naar 75 dollar per vat’

door STIJN

Het rommelt wat op de oliemarkt, sinds midden maart zijn de olieprijzen lichtjes beginnen dalen nadat ze maandenlang in een opwaartse trend hebben gezeten. Dan Yergin, olie expert bij IHS Markit, is echter niet bezorgd en verwacht dat de olieprijzen nog eventjes in dit bereik zullen blijven hangen om vervolgens door te stoten naar 75 dollar per vat.

Er lijkt terug leven te komen op de oliemarkt na wekenlang plat gelegen te hebben. Na wekenlang in een licht dalende trend gezeten te hebben, lijken de olieprijzen nu opnieuw te stijgen. Dan Yergin, olie expert bij IHS Markit, verwacht dat de olieprijzen het komende jaar zullen bewegen binnen een bereik van 60 tot 75 dollar. Vanaf het huidig niveau redelijk wat opwaarts potentieel dus.

That’s what the markets are telling us as the U.S. recovers, and China has already recovered.

Opwaarts momentum

Hij is niet de enige optimist inzake de prijsbewegingen op de oliemarkt. Craigh Johnson, analist bij Piper Sandler, verwacht zelfs een stijging naar 100 dollar per vat. Yardin is echter wat voorzichtiger in zijn voorspelling omdat hij denkt dat het olieaanbod voor neerwaartse druk zal zorgen.

There’s still a big surplus of oil that has to be brought back into the market. There’ll be offsetting pressures, and more supply would come in and we’d start to see the U.S. coming back into production again.

Yergin zei echter dat het moeilijk is om te voorspellen wat de olieprijzen gaan doen. Er zijn veel variabele factoren, zoals bv. het beleid van de OPEC, de ontwikkelingen omtrent COVID-19 en de vaccins en noem maar op. Over één ding is hij echter zeker, namelijk dat het herstel van de wereldeconomie een positieve invloed heeft op de oliemarkt.

Bronnen: CNBC

Foto: Berardo62 – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.