USA - 9 mei 2017 - Aandelen
door RONALD H.

1 grafiek maakt duidelijk dat je NU moet beleggen

De zomermaanden komen er weer aan op de beurs. En dat is meestal niet erg goed voor het beursklimaat. De zwakste maanden, vinden we bijna altijd in de zomer. Vrouwen bloot, handel dood. Het is zo’n oude beurswijsheid waar best wat voor te zeggen valt. Zodra de winterjassen worden ingewisseld voor rokjes, kijken beleggers liever naar iets anders dan het beursscherm.

Kunnen we helemaal inkomen, ware het niet dat wij echte beursjunks zijn en toch liever in de cijfers en koersen duiken dan in een blauwe zee. 😉

Nee, bij Slim Beleggen kennen we geen vakantietijd en gaan we altijd door. Toch willen we vandaag even stilstaan bij de rustige zomermaanden.

Historisch gezien zijn de zomermaanden inderdaad de zwakste maanden van het jaar. Zo kregen we recent deze grafiek onder ogen, waar heel duidelijk het seizoensfeest naar voren komt.

Als er een tijd is om vooral niet te beleggen, dan is het wel in de periode mei tot en met september.

Maandelijks S&P 500

Wegblijven in de zomermaanden? Dan begint de actie pas écht!’.

De zomermaanden zijn de ideale maanden voor smallcaps

De bovenstaande grafiek, waaruit zo mooi blijkt dat de S&P 500 geen goede plek is voor uw portefeuille in de zomermaanden, neemt natuurlijk alleen de largecaps mee. Voor smallcaps is het een heel ander verhaal. Die doen het juist veel en veel beter.

De reden voor een outperformance van smallcaps in de zomer, is helemaal niet zo gek. Als je er goed over nadenkt.

In de zomer, blinken grote partijen vooral uit in het opnemen van vakantiedagen. Met een volumedaling tot gevolg. Hierdoor is er ook minder beweging op de beurs. Traders en actieve beleggers, gaan dan automatisch op zoek naar aandelen die wél bewegen. En komen daardoor uit bij smallcaps, die op relatief lage volumes toch koerssprongen kunnen maken.

Het blijft overigens niet bij leuke theorie. De outperformance van smallcaps ten opzichte van largecaps, is heel goed te meten. Zo is de smallcapindex in een seizoensgrafiek uitgedrukt versus de S&P 500:

Zomermaanden small caps

Kijk eens wat daar gebeurt. Hier gaat menig beleggershart harder van kloppen. In de maand mei tot juni, zijn de absolute topmaanden voor smallcaps aangebroken.

Tja, hier kan niemand wat tegenin brengen: de periode voor smallcaps gaat nu zo’n beetje beginnen!

Ja, ik ga beleggen in jullie smallcaps

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.