Americas - 9 oktober 2019 - Aandelen

De laatste 2 keer dat dit gebeurde daalde smallcaps met 20%

door RAJA SPEET

Amerikaanse smallcaps staan wellicht voor een grote daling. Want onlangs sloeg een belangrijke technische indicator alarm: het 50-daags gemiddelde dook onder het 200-daags gemiddelde.

Dit staat ook wel bekend als een deathcross en dat heeft een reden. De vorige 2 keer dat het gebeurde daalde Amerikaanse smallcaps met 18 en 20 procent.

Geen paniek

Toch is er niet meteen reden tot paniek. Tenminste volgens Ari Wald, hoofd technische analyse bij Oppenheimer. Want volgens hem is het niet dat smallcaps het heel slecht doen. De reden voor de deathcross is eerder de sterke prestaties van large caps. De technisch analist zei:

Het is niet echt over de matige prestaties van smallcaps. Het gaat hier over de goede prestaties van large caps. Het feit dat smallcaps achter blijven, is niet zorgwekkend, maar ze moeten blijven presteren.

Over de vorige drie maanden is de Russel 2000 (de Amerikaanse smallcap index) met 5 procent gedaald. De S&P 500 (large caps) zijn slechts met 2 procent gedaald.

Bovendien stelt Wald dat er een ander technisch signaal is, dat nog sterker is dan de deathcross. En die spreekt juist in het voordeel van smallcaps. Het 200-daags gemiddelde stijgt namelijk weer.

We hebben een nieuwe bullishe ommekeer van het 200-daags gemiddelde, voor het eerst dit jaar. Ik zie dit als positief.

Smallcap underperformance niet raar

Daarnaast is het logisch dat smallcaps het minder doen dan large caps, omdat we in het einde van de economische cyclus zitten. Althans dat zegt Mark Tepper, president bij Strategic Wealth Partners.

We zitten bijna 11 jaar in de stierenmarkt. Dus ik maak me niet zoveel zorgen, want dit is wat er gebeurt. Smallcaps presteren meestal minder in de latere fase van de economische cyclus.

Bron: CNBC

Foto: Adobestock

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel