Nederland - 3 september 2020 - Beursbrink

‘Zwakke dollar is enige steun voor olieprijzen’

door STIJN

Hoe gaat het verkeren op de oliemarkt in de nabije toekomst? Volgens analisten en marktkenners is het vrij ‘simpel’. Zolang de Amerikaanse dollar zwak blijft en de Federal Reserve blijft stimuleren, zullen de olieprijzen traag maar gestaag stijgen. Met andere woorden, de komende maanden gaat olie heel lichtjes herstellen.

Een vreemde uitspraak, maar volgens Vandana Hari is de zwakke Amerikaanse dollar het enige wat de olieprijzen momenteel ondersteunt. De oprichter van Vanda Insights benadrukt dat dit waarschijnlijk de verklaring is waarom de olieprijzen zo weinig bewegen op de financiële markten.

As far as fundamentals are concerned, there is really not much to move oil around either way, which is why we have seen it pretty range bound, but within that continuing to grind higher because of a weaker dollar. That’s been the only support, I would say.

Het is volgens hem logisch en simpel uit te leggen. Net zoals bijna alle grondstoffen, wordt olie verhandeld in Amerikaanse dollar. Een zwakkere, en dus goedkopere dollar, zorgt er dus voor dat de prijzen worden ondersteund omdat het voor kopers en verbruikers aantrekkelijker is.

Tot en met 2021

In maart daalden de olieprijzen met meer dan 100 procent en werden voor het eerst in de geschiedenis negatief door een instorting van de vraag als gevolg van de pandemie. In mei en juni herstelden de prijzen van ruwe olie zich toen de economieën heropenden. Momenteel kost een vat Brent 44 dollar. De WTI crude noteert op het moment van schrijven aan 41,25 dollar.

Hari zei dat de dollar nog tot en met 2021 onder druk zal blijven omdat de Federal Reserve de rentes nog een lange tijd laag zal houden. Daarenboven heeft Amerikaans president Trump gezegd dat hij de aandelenmarkten in leven wil houden. Met andere woorden, er zal de komende periode nog veel gestimuleerd worden om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pikist

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.